Tilläggsutbildning i Hästunderstödda Insatser – inriktning aktivitet är en tilläggsutbildning för personer med en grundprofession som behandlings/socialpedagog, fritidsledare/fritidspedagog eller motsvarande utbildning i användandet av hästen och dess närmiljö i sin yrkesutövning. Hästen och dess närmiljön används inom Hästunderstödda Insatser som en resurs för att effektivisera en insats inom vård, skola eller psykosocialt arbete. Andra användningsområden är inom integration och kriminalvård. Målgruppen för utbildningen är personer som arbetar vid till exempel HVB hem, är fritidsledare eller arbetar inom integrationsverksamhet och som vill arbeta med hästen och dess närmiljö. I kursen ingår också APL, arbetsplatsförlagt lärande.
Innehåll och syfte:
Syftet med kursen är att deltagarna skall få grundläggande praktiska och teoretiska kunskaper om hästens som biologisk varelse och dess närmiljö. Egen färdighet i grundläggande ridning och körning ingår i kursen och anpassas efter deltagarnas förkunskaper. Deltagarna ska även få en inblick i Hästunderstödda insatser och dess olika syften och områden. Målsättningen är att deltagarna efter genomförd kurs ska kunna utföra praktisk tillämpning inom hästunderstödda aktiviteter på ett säkert och ändamålsenligt sätt. Deltagarna ska även ha god kunskap om de senaste rönen inom Hästvälfärd för att kunna använda detta i tillämpningen.
APL kan förläggas individuellt enligt önskemål från deltagarna. Det ingår också studiebesök och auskultationer på egen hand.