Mode Design sömnad - mönsterkonstruktion - textil - formgivning

Profilkurs Axevalla folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

För dig som:

Vill lära dig att designa, konstruera och sy kläder
Vill lära dig om olika material
Vill jobba i den textila branschen
Vill få ökad förståelse för och deltagande i det demokratiska samhället

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Gymnasiekompetens eller motsvarande Godkänd i matematik 1a

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri. Materialkostnad ca 5 000-7 000 per läsår inklusive serviceavgift 100 kr/va

Kontakt: Anne Lunden

Telefon: 0511-26980

E-post:
info@axevalla.fhsk.se

Modedesign är en väletablerad utbildning med gott renommé. Den ger en bred kunskapsbas att stå på inom design, materiallära, konstruktion och sömnad. Du får lära dig se sambanden mellan design, konstruktion och material och hur det påverkar funktion och kvalitet i det färdiga plagget. Vi syr allt från kjol, skjorta och byxor till ytterplagg och festkläder. I utbildningen ingår även en grund i broderi och dräkt- och modehistoria.

Kännetecknande för utbildningen är kreativitet, högt tempo och framförallt ett stort fokus på hantverket i tillverkningsprocessen. På utbildningen undervisar två passionerade lärare med olika erfarenhet och bakgrund. Anne undervisar i de större kurserna sömnad och mönsterkonstruktion, samt den mindre kursen broderi. Hon har drivit utbildningen sedan start för över 24 år sedan. Hon är utbildad textillärare och har tidigare erfarenheter inom både grundskola och butik i konfektionsbranschen samt drivit egen ateljé. Emelie undervisar i kurserna formgivning, textil materiallära och dräkt- och modehistoria. Hon är designingenjör i grunden, med olika påbyggnader inom mode och pedagogik och har arbetat med produktutveckling innan hon började undervisa på Axevalla Folkhögskola för ett par år sedan. Utöver skolans lärare medverkar gästföreläsare. Samarbete och kontakt med företag inom branschen i form av föreläsningar och studiebesök ges stort utrymme under året. På våren avsätts två-tre veckor för praktik.

Efter utbildningen kan du designa, konstruera och sy kläder. Du kan arbeta eller studera vidare till exempelvis inköpare, mönsterkonstruktör, designer, kostymör, försäljare, textillärare, teaterskräddare, stylist. Arbetsmarknaden för personer med textil kunskap är bred.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du kan designa och konstruera kläder. Du kan arbeta eller studera vidare till exempelvis stylist, inköpare, designer, kostymör, försäljare, textillärare, teaterskräddare. Arbetsmarknaden för personer med hög textil kunskap är bred. Utbildningen skapar förutsättningar för många olika yrkesroller. Exempelvis: mönsterkonstruktör, designassistent, egenföretagare och ändringsskräddare. Utbildningen lämpar sig även mycket väl för vidare studier inom textil.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://axevalla.fhsk.se/utbildningar/modedesign/

Axevalla folkhögskola

Axevalla är en politiskt och religiöst oberoende, 144 år gammal, folkhögskola, det vill säga en av de äldsta i Sverige. Vårt mål är att vara en välkomnande mötesplats för alla. Vårt kursutbud är brett, från till exempel Mode Design och Socialpedagog till Dataspelsutveckling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Axevalla folkhögskola
Axevalla Folkhögskola
532 72 Axvall

Telefon: 0511-269 70
E-post: info@axevalla.fhsk.se
Webbadress: http://www.axevalla.fhsk.se/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln