Allmän kurs Inriktning allmän

Behörighetsgivande kurs Axevalla folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs
För dig som vill uppnå grundskole- eller gymnasiekompetens och/eller förbättra dina baskunskaper delvis genom tematiska studier varvat med praktiska och kreativa inslag. Studietid 1-3 år.

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 9 jan 2023 - 20 dec 2023

Kostnader: Serviceavgift sek 120 per vecka. I det ingår bl a deltagarförsäkring, kopior, studiebesök, kompendier, tillgång datorer/internet/skolans bussar, klasskassa, infofika mm

Kontakt: Ander Larsson/Mikael Kovanen

E-post:
info@axevalla.fhsk.se

Kursens mål:

 • Ökad förståelse kring hälsa, livsstil och självkännedom
 • Större insikt kring människors olika villkor och förutsättningar samt ökad acceptans och tolerans för människors olikheter
 • Stärkt motivation och studieförmåga
 • Grundläggande kunskaper kring miljöfrågor och hållbar Utveckling
 • Bättre möjligheter att uttrycka egna idéer och värderingar genom kreativt skapande
 • Ge möjlighet för vidare studier på eftergymnasial nivå

Gymnasiegemensamma ämnen/Tillvalsämnen

 • Förutom de gymnasiegemensamma ämnen du behöver för att få grundläggande behörighet för vidare studier kan du välja olika tillvalsämnen och särskilda behörighetsämnen.
 • Du får också möjlighet att läsa kurser/teman i din profiltid inom olika områden, t ex hälsa/livsstil, självbild/självförtroende/självkänsla, könsroller och maktpåverkan.
 • Som en del av studierna kommer du i slutet av läsåret ha möjlighet att göra en studieresa tillsammans med deltagare från andra linjer, detta med delvis egen finansiering.
 • Vi studerar många ämnen tematiskt och med olika metoder för att möta och tillgodose ditt behov. Hos oss får du också möjlighet att samarbeta med kursdeltagare från andra linjer.
 • I kursen ingår en del praktiska moment, såsom kreativt skapande, konsthantverk, matlagning, bakning, naturupplevelser, rörelse och musik. Detta varvas med diskussioner och reflektioner över aktuella händelser - globalt, nationellt och regionalt.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Ökad förståelse kring hälsa, livsstil och självkännedom -stärkt motivation och studieförmåga - grundläggande kunskap om hållbar utveckling -påbörjad grundläggande behörighet för vidare studier. Kursen stärker din personliga utveckling och ger dig verktyg för att påbörja och slutföra studier för en grundläggande behörighet. Du kan komplettera grundskolestudier för att sedan gå vidare på gymnasienivå. Kursen ger dig en allmänbildning för ett aktivt deltagande i vårt demokratiska samhälle.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://axevalla.fhsk.se/allman-inriktning/

Axevalla folkhögskola

Axevalla är politiskt och religiöst oberoende, 144 år gammal folkhögskola, dvs. en av de äldsta i Sverige. Vårt mål är att vara en välkomnande mötesplats för alla. Vårt kursutbud är brett, från t.ex. Mode Design och Hundskötare till Socialpedagog och Dataspelsutveckling. På våra allmänna kurser studerar man oftast tematiskt, dvs. i små studiegrupper med personliga ämnesval och över kursgränserna. Vi har internat för ca 60 deltagare samt en omfattande kortkurs- och konferensverksamhet med restaurang och boende. Sverigefinska minoriteten är vår särskilda profil

Läs mer om skolan

Postadress:
Axevalla folkhögskola
Axevalla Folkhögskola
532 72 Axvall

Telefon: 0511-269 70
E-post: info@axevalla.fhsk.se
Webbadress: http://www.axevalla.fhsk.se/

Vi får hjälp att nå våra mål och det känns jättebra

Hiba och Samia går Allmän kurs på både grund- och gymnasienivå på en folkhögskola i Biskopsgården i Göteborg. Båda har tidigare testat andra utbildningsformer men trivs på folkhögskola där de får utforska flera ämnen samtidigt i en gemensam grupp.

Läs hela artikeln