Naturvetenskapligt basår

Profilkurs Billströmska folkhögskolan
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

För dig som är intresserad av naturvetenskap och vill  studera vidare inom exempelvis medicin, teknik eller naturvetenskap. 

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 3 jun 2022

Kostnader: Serviceavgift 1700kr per termin

Kontakt: Niclas Malmberg

Telefon: 0304-676570

E-post:
niclas.malmberg@vgregion.se

På Billströmska folkhögskolan erbjuder vi dig många lärarledda lektionstimmar i en relativt liten grupp.  Arbetssätten och examinationsformerna är varierade för att främja alla deltagares lärande.  

Det naturvetenskapliga basåret är intensivt. Närvaro och hårt arbete, både på och efter lektionstid, är en förutsättning. Viljan till samarbete är också en nyckel till att du ska lyckas med dina studier. För att underlätta samarbete har ni god tillgång till klassrum och grupprum även på kvällstid. Detta gäller både om du väljer att bo på skolans internat eller om du bor utanför skolan. Just god tillgång till hjälp, både av lärare och av andra deltagare, är en av de största fördelarna med att studera naturvetenskapligt basår på folkhögskola, som tidigare deltagare lyfter fram.

På folkhögskolan ingår också lärande tillsammans med alla deltagare på skolan. Därför arbetar vi också tillsammans med de andra kurserna i övergripande frågor som kan röra exempelvis demokrati, klimatfrågor eller hälsa.  

Studierna omfattar förutom lektioner även laborationer,  exkursioner och studiebesök. Vi finns nära havet och skogen. Ofta har vi lektioner i naturen här i närheten och ibland anordnas även längre studieresor som deltagare och lärare gemensamt planerar och genomför.

Vi gör studiebesök på företag och instutitioner som syftar till att visa möjligheter till dina framtida studie och yrkesval. 

Innehåll

På naturvetenskapligt basår fokuserar vi på följande ämnen:

 • Matematik
 • Biologi
 • Fysik
 • Kemi

Vår kurs i matematik motsvarar innehållet i gymnasiets kurs 3c och 4. Biologi/Fysik/Kemi motsvarar gymnasiets kurs 1 och 2.

Utöver ämnena ovan arbetar vi med skrivande och analys av vetenskaplig text och presentationsteknik.

Förkunskaper

För att påbörja profilkursen naturvetenskapligt basår behöver du ha din grundläggande behörighet samt vara godkänd i kursen matematik 2.

Är du inte klar med din grundläggande behörighet, eller om du saknar matematik 2, har du möjlighet att läsa in den hos oss på någon av våra allmänna kurser som en förberedelse inför basåret. Efter ett år på allmän kurs kan du få ett studieomdöme som du kan använda för att, tillsammans med dina särskilda behörigheter från basåret, sedan söka vidare studier.  

Ta kontakt med vår studievägledare, Anna Robertsson-Petersén, eller matematiklärare, Niclas Malmberg, om du har funderingar kring dina behörigheter, förkunskaper eller om du är intresserad av att komplettera din grundläggande behörighet.

Behörigheter och vidare studier

Naturvetenskapligt basår är en profilkurs där du uppnår särskild behörighet i de ämnen du studerar.  Vi arbetar under kursen för att du ska vara väl förbereds för vidare studier och för att du skall känna en trygghet i dina kunskaper och i dig själv.

Vi kämpar tillsammans, utan betygsbedömning, för att nå behörigheter i kurserna vilket stärker gruppens tillsammansskap.

Med de särskilda behörigheterna kan du tillsammans med ditt gymnasiebetyg och högskoleprov söka till vidare studier inom exempelvis medicin, naturvetenskap och teknik på högskola och universitet.

Ett bra resultat på högskoleprovet stärker dina chanser att komma in på din drömutbildning. Om du önskar göra högskoleprov kan du göra det upp till två gånger kostnadsfritt under ditt år hos oss.

Billströmska folkhögskolan

Billströmska folkhögskolan erbjuder internat. Totalt tar vi emot cirka 160 deltagare, med antagning till både vår och höst. Det breda kursutbudet gör skolan till en intressant mötesplats. Skolan ligger vackert på Tjörn och det finns goda bussförbindelser med Göteborg. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Billströmska folkhögskolan
Stenkyrkovägen 16
471 93 Kållekärr

Telefon: 0304-67 65 70
E-post: billstromska.folkhogskolan@vgregion.se
Webbadress: http://www.billstromska.fhsk.se/

Alla får möjlighet att visa att de kan

Stephanie Säterbring, 26 år, drömde om att bli läkare men trodde att det var omöjligt – tills hon fick reda på att hon kunde läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola. I höstas gick hon sin tredje och sista termin på Röda Korsets folkhögskola och nu är drömmen närmare än någonsin.

Läs hela artikeln