Allmän kurs - Konst och uttryck

Behörighetsgivande kurs Billströmska folkhögskolan
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Kursen vänder sig till dig som inte har grundläggande behörighet från gymnasiet och vill kombinera dina ämnesstudier med konst och uttryck.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 15 dec 2023

Kostnader: Serviceavgift 1700kr per termin

Kontakt: Marika Stark

Telefon: 0730653377

E-post:
marika.stark@vgregion.se

 Allmän kurs med inriktning konst och uttryck

På Allmän kurs med inriktning Konst och uttryck läser du gymnasiegemensamma ämnen för att få en grundläggande behörighet att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Du får också möjlighet att hitta och utveckla ditt personliga uttryck inom bildskapandet. Vi arbetar tematiskt och ämnesöverskidande. Arbetssättet är varierat  med gemensamma genomgångar, uppgifter och projekt tillsammans med andra klasser.
 
Kurser

Svenska 1,2 och 3 eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Matematik 1a, b eller c
Samhällskunskap 1a1
Historia 1a1
Religionskunskap 1
Naturkunskap 1a1

Utöver dessa kurser har du möjlighet att läsa

Engelska 7
Matematik 2, 3, 4 eller 5
Samhälskunskap 1a2, 1b, 2
Historia 1a2, 1b, 2
Religionskunskap 2
Naturkunskap 1a2, 2

Det finns dessutom möjlighet att välja valbarkurs, så som odla, textil eller bild. Valbara kurser varierar från termin till termin.

Ämnet Konst och uttryck

Sex lektioner i veckan arbetar vi med konst på olika sätt, antingen genom gestaltningsuppgifter eller genom övningar. I övningarna skapar vi inte konstverk utan övar på olika tekninker och material. I kurser kan du få möjlighet att arbeta med tekniker som: skulptur, måleri, fotografi, film, teckning, tryck, textilt hantverk mm. Att både arbeta med det tekniska och det konstnärliga ger dig en bra grund att stå på om du vill söka vidare till andra utbildningar inom konst och hantverk.

Arbetstid

Heltidsstudier omfattar minst 20 lektionstimmar per vecka. Dessa är vanligen mellan 8.30-15.30. Att studera på Billströmska folkhögskolan innebär att du måste närvara vid alla lektioner och gemensamma aktiviteter. Detta är en viktig förutsättning för att kunna genomföra kursen. 

Internat

Du kan bo på skolan under din studietid. Vi har ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolan serveras frukost och lunch under skoldagarna. På kvällar och helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar.

Terminstart

Skolan har terminstart på allmän kurs två gånger per år, i augusti och januari. Du kan alltså söka in till skolan vid två tillfällen.

Kontakt

Har du frågor om kursen är du välkommen att kontakta lärare eller vår studievägledare.

Marika Stark, lärare
marika.stark@vgregion.se

Anna Robertsson Petersén, studie- och yrkesvägledare
anna.robertsson.petersen@vgregion.se

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.billstromska.fhsk.se/kurser/allman-kurs-med-textil2/

Billströmska folkhögskolan

Billströmska folkhögskolan erbjuder internat. Totalt tar vi emot ca 160 deltagare, med antagning till både vår och höst. Det breda kursutbudet gör skolan till en intressant mötesplats.  Skolan ligger vackert på Tjörn och det finns goda bussförbindelser med Göteborg. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Billströmska folkhögskolan
Stenkyrkovägen 16
471 93 Kållekärr

Telefon: 0304-67 65 70
E-post: billstromska.folkhogskolan@vgregion.se
Webbadress: http://www.billstromska.fhsk.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln