Vi bygger tillsammans!

Profilkurs Billströmska folkhögskolan
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 termin
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

För dig som vill vara med och skapa en hållbar framtid. Och som vill bygga ett hus från grunden. För omställare, nystartare, nybyggare eller arkitektstudent med intresse för medskapande design. 

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 15 dec 2023

Kostnader: Kostnader: Serviceavgift:1.700kr Material- och verktygsavgift:1500kr

Kontakt: Billströmska folkhögskolan

Telefon: 0304-676570

E-post:
billstromska.fhsk@vgregion.se

 Kurser

Tillsammansbygge: I samarbete med Egnahemsfabriken på Tjörn kopplar vi ihop byggande och omställning. Att kunna bygga själv och tillsamman är ett viktigt verktyg för praktisk omställning. Under kursen bygger vi ett helt tinyhouse, från grund till interiör. Vi lär oss använda verktygen, planera och utföra momenten samt att samarbeta i görandet. Parallellt med det konkreta byggandet väver vi även in en del teori kring hållbar byggnation och permakulturdesign. I kursen ingår även grundläggande konstruktions- och ritningslära, husekonomi och regelverk. Denna del av kursen ger dig kunskapen och erfarenheten för att kunna planera och genomföra byggprojekt i olika skalor.

 Klimat och omställningKursen består av en praktisk del där odlingen på skolan står i fokus. Vi testar olika metoder som är viktiga vid ekohushållning, så som livsmedelsförädling, permakulturdesign, odling i skogsträdgård och djurhållning. Vi tillämpar olika sätt att gynna den biologiska mångfalden i trädgården. Det kan till exempel vara att studera hur man anlägger en trädgårdsdamm. Vi tar del av aktuell kunskap kring klimatet, hållbar energi- och livsmedelsförsörjning samt biologisk mångfald med fokus på vilka praktiska lösningar som finns för att skapa ett hållbart samhälle.

Engagemang och aktivism: Hela kursen genomsyras av engagemang i teori och praktik och vi samarbetar med många intressanta lokala organisationer. Frågor vi ställer är hur vi tillsammans kan ta initiativ till och driva fram de nödvändiga politiska satsningarna i samhället. Vi lägger stor vikt vid engagemanget i klimat och omställning framför allt på skolan, och vi provar olika sätt att sprida både engagemang och kunskap.

Vi provar på: Utöver det praktiska arbetet som rör tillsammansbygge kan vi prova på olika sätt att ställa om till ett hållbart samhälle. Det kan handla om textilt återbruk, ta hand om skolans höns, biodling, hantverk som spinna, sticka och handgjort papper.

 Arbetstid och arbetssätt

Kursen är på heltid under en termin
Vi lär genom att göra. Utgångspunkten är alltid diskussioner och samarbeten i grupper, där alla bidrar och delar med sig av egna erfarenheter och reflektioner. Vi deltar aktivt i lokala projekt och gör studiebesök i verksamheter som på olika sätt främjar ett hållbart samhälle. Vi bjuder in gästföreläsare och går på föreläsningar och utställningar - närheten till Göteborg gör att utbudet är stort.

På folkhögskolan ingår också lärande tillsammans med övriga deltagare på skolan. Därför arbetar vi ibland tillsammans med de andra kurserna i övergripande frågor som kan röra exempelvis demokrati eller hälsa.

Antagningsvillkor

Goda kunskaper i svenska och matematik, motsvarande Svenska 2, Matematik 1a/b/c.
Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Efter kursen

Du ska efter kursen ha praktisk och teoretisk kunskap för att själv kunna ta ytterligare steg i din vilja att delta aktivt i projekt inom och/eller mobilisera politiskt för klimatomställningen.

Internat

Du kan bo på skolan under din studietid. Vi har ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolan serveras frukost och lunch under skoldagarna. På kvällar och helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar.

 Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.billstromska.fhsk.se/kurser/vi-bygger-tillsammans2/

Billströmska folkhögskolan

Billströmska folkhögskolan erbjuder internat. Totalt tar vi emot cirka 160 deltagare, med antagning till både vår och höst. Det breda kursutbudet gör skolan till en intressant mötesplats. Skolan ligger vackert på Tjörn och det finns goda bussförbindelser med Göteborg. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Billströmska folkhögskolan
Stenkyrkovägen 16
471 93 Kållekärr

Telefon: 0304-67 65 70
E-post: billstromska.folkhogskolan@vgregion.se
Webbadress: http://www.billstromska.fhsk.se/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln