
Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet
Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.
Kursen vänder sig till dig som inte har grundläggande behörighet från gymnasiet och vill kombinera dina ämnesstudier med konst och uttryck.
Lediga platser: Ja
Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)
Internat: Ja
Kurstid: 8 jan 2024 - 31 maj 2024
Kostnader: Serviceavgift 1700kr per termin
Allmän kurs med inriktning konst och uttryck
På Allmän kurs med inriktning Konst och uttryck läser du gymnasiegemensamma ämnen för att få en grundläggande behörighet att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Du får också möjlighet att hitta och utveckla ditt personliga uttryck inom bildskapandet. Vi arbetar tematiskt och ämnesöverskidande. Arbetssättet är varierat med gemensamma genomgångar, uppgifter och projekt tillsammans med andra klasser.
Kurser
Svenska 1,2 och 3 eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Matematik 1a, b eller c
Samhällskunskap 1a1
Historia 1a1
Religionskunskap 1
Naturkunskap 1a1
Utöver dessa kurser har du möjlighet att läsa
Engelska 7
Matematik 2, 3, 4 eller 5
Samhälskunskap 1a2, 1b, 2
Historia 1a2, 1b, 2
Religionskunskap 2
Naturkunskap 1a2, 2
Det finns dessutom möjlighet att välja valbarkurs, så som odla, textil eller bild. Valbara kurser varierar från termin till termin.
Ämnet Konst och uttryck
Sex lektioner i veckan arbetar vi med konst på olika sätt, antingen genom gestaltningsuppgifter eller genom övningar. I övningarna skapar vi inte konstverk utan övar på olika tekninker och material. I kurser kan du få möjlighet att arbeta med tekniker som: skulptur, måleri, fotografi, film, teckning, tryck, textilt hantverk mm. Att både arbeta med det tekniska och det konstnärliga ger dig en bra grund att stå på om du vill söka vidare till andra utbildningar inom konst och hantverk.
Arbetstid
Heltidsstudier omfattar minst 20 lektionstimmar per vecka. Dessa är vanligen mellan 8.30-15.30. Att studera på Billströmska folkhögskolan innebär att du måste närvara vid alla lektioner och gemensamma aktiviteter. Detta är en viktig förutsättning för att kunna genomföra kursen.
Internat
Du kan bo på skolan under din studietid. Vi har ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolan serveras frukost och lunch under skoldagarna. På kvällar och helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar.
Terminstart
Skolan har terminstart på allmän kurs två gånger per år, i augusti och januari. Du kan alltså söka in till skolan vid två tillfällen.
Kontakt
Har du frågor om kursen är du välkommen att kontakta lärare eller vår studievägledare.
Marika Stark, lärare
marika.stark@vgregion.se
Anna Robertsson Petersén, studie- och yrkesvägledare
anna.robertsson.petersen@vgregion.se
Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.billstromska.fhsk.se/kurser/allman-kurs-med-textil2/
Fler kurser inom: Målning / Teckning Teckning Sömnad Allmän kurs
Billströmska folkhögskolan erbjuder internat. Totalt tar vi emot cirka 160 deltagare, med antagning till både vår och höst. Det breda kursutbudet gör skolan till en intressant mötesplats. Skolan ligger vackert på Tjörn och det finns goda bussförbindelser med Göteborg.
Postadress:
Billströmska folkhögskolan
Stenkyrkovägen 16
471 93 Kållekärr
Telefon:
0304-67 65 70
E-post:
billstromska.folkhogskolan@vgregion.se
Webbadress:
http://www.billstromska.fhsk.se/
Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet
Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.