Allmän kurs med högskolepoäng (HögskoleVux)

Behörighetsgivande kurs Dalslands folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  Ej angivet
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Allmän kurs med högskolepoäng riktar sig till dig som vill studera på högskola eller universitet. Förutom att läsa ämnen som du saknar på gymnasienivå så går du även en kurs som ger 15 högskolepoäng.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Tidigare studier på folkhögskola, gymnasium eller motsvarande skolform. Vi tillämpar individuell bedömning. Vi kan också i vissa fall tillgodoräkna tidigare arbetslivserfarenhet.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: 1 700 kronor/termin Detta ingår: Förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring och visst studiematerial. Utöver detta betalar du själv för dina böcker och skrivmaterial.

Kontakt: Uppgift saknas

Telefon: 0528-758 80

E-post:
dalslands.folkhogskola@vgregion.se

Allmän kurs med högskolepoäng

Inriktningen Allmän kurs med högskolepoäng passar för dig som är i slutet av dina gymnasiestudier. Du kompletterar dina behörigheter och en dag i veckan läser du kursen Introduktion till högskolestudier som ges av Högskolan Väst och ger 15 högskolepoäng.

Om studier på Dalslands folkhögskola

Att studera på folkhögskola skiljer sig en del från andra studieformer. Förutom formell utbildning är också bildning i centrum – att få möjlighet att utvecklas som människa och lära sig saker som man har glädje av resten av livet.

Samarbete med andra, diskussioner och grupparbeten är viktiga inslag i utbildningen. Det är tillsammans med andra, när vi diskuterar, lyssnar och delar med oss av oss själva, som vi kan komma till nya insikter. Friluftsdagar, kulturupplevelser, temadagar och studieresor utgöra också en del av studierna. 

Här på skolan lägger vi stor vikt vid förmågan att samarbeta vilket gör att du kommer att arbeta nära lärarna och tillsammans med dina kurskamrater. Detta skapar en trygg atmosfär där alla har möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Eftersom grupperna är små och det finns mycket tid för varje ämne finns det möjlighet för dig att få mycket stöttning i skolarbetet, både av lärare och dina studiekamrater. Genom att påbörja studierna på högskola samtidigt som du gör klart dina behörigheter är målet att du efter kursen ska känna dig trygg med övergången till studier på högskola.

Om kursen Introduktion till högskolestudier 15 högskolepoäng (hp)

Kursen ges av Högskolan Väst i samverkan med Campus Dalsland. Målet är att de studerande utvecklar grundläggande kunskaper i vetenskapligt förhållningssätt.

Kursen ger en bred introduktion till högskolestudier och utgår från fyra perspektiv: Akademiskt självförtroende, utbildning/bildning, arbetsliv och omvärld samt hållbar utveckling ur ett utbildningsperspektiv.

På kursen arbetar vi med områden som källkritiskt förhållningssätt, introduktion till vetenskapsteori och hur man skriver akademisk text. Vi exemplifierar och förklarar vanliga undervisningsformer och examinationer inom högskolan som ett led i att förbereda kursdeltagarna på kommande högskolestudier. Under kursens gång får deltagarna möjlighet att ta reda på mer om olika högskoleutbildningar och inom vilka områden det finns ett behov av arbetskraft.

Garanterad plats på Högskolan Väst efter utbildningen

När du klarat utbildningen har du, till direkt påföljande läsår, garanterad plats vid någon av följande utbildningar på Högskolan Väst:

 • Programmet för socialpsykiatrisk vård
 • Förskollärarprogrammet
 • Grundlärarprogrammet förskoleklass, 1-3
 • Personalvetarprogrammet
 • Systemvetarprogrammet
 • Internationella programmet för politik och ekonomi
 • Lantmätarprogrammet

Fler utbildningar där du är garanterad en plats kan tillkomma under våren.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.dals.fhsk.se/kurser-fargelanda/allman-kurs-med-hogskolepoang/

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Dalslands folkhögskola

Dalslands Folkhögskola finns i Färgelanda och Trollhättan. På båda skolorna läser du i små grupper med stöttande lärare. 

I Färgelanda ligger folkhögskolan i natursköna omgivningar ett stenkast från centrum. Skolan har en matsal och det bjuds på förmiddagsfika alla skoldagar. Det finns även möjlighet att äta lunch här.

Folkhögskolan har ett internat som man kan bo på, men många busspendlar också från Uddevalla och ett antal orter i Dalsland.

I Trollhättan finns folkhögskolan i det gamla lasarettets lokaler. Här finns det inget internat, men det finns goda förbindelser med kollektivtrafik till många närliggande orter. I skolans trevliga café kan du köpa lunch och fika.

Läs mer om skolan

Postadress:
Dalslands folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
458 30 Färgelanda

Telefon: 0528-758 80
E-post: dalslands.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.dals.fhsk.se/

Vi får hjälp att nå våra mål och det känns jättebra

Hiba och Samia går Allmän kurs på både grund- och gymnasienivå på en folkhögskola i Biskopsgården i Göteborg. Båda har tidigare testat andra utbildningsformer men trivs på folkhögskola där de får utforska flera ämnen samtidigt i en gemensam grupp.

Läs hela artikeln