Upplev Dalsland (inspirationsresa)

Sommar/helg/veckokurs Dalslands folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  31 juli-4 augusti
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Den här kursen riktar sig till dig som funderar på att flytta ut till ett levande sammanhang på landet. Vi besöker bygemenskaper, kulturbygder och kreativa projekt i Dalsland.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs. Vi har ett begränsat antal platser så vänta inte med din anmälan.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 31 jul 2023 - 4 aug 2023

Kostnader: 4 200 kr i enkelrum. 3 800 kr/person i delat dubbelrum. 2 900 kr utan logi. Priset inkluderar helpension (förutom luncher på besöksmålen), program samt resa med minibuss.

Kontakt: Magnus Skånberg

Telefon: 0768-19 46 22

E-post:
magnus.skanberg@vgregion.se

Foto: Alex Vizeo_Loris Monteux/Westsweden.com

Kursinnehåll

Välkommen till en lärorik sommarkurs som riktar sig till dig som är nyfiken på det kreativa Dalsland och de levande landsbygdsprojekt som pågår där, ibland lite under radarn. Du kanske själv har tankar på att flytta ut på landet, men vill göra det i anslutning till ett stimulerande sammanhang.

Vi besöker visionära projekt, bygemenskaper, kulturbygder och eldsjälar som lever den nya gröna vågen och skapar en livskraftig landsbygd i naturens och möjligheternas Dalsland.

På kvällarna delar vi våra intryck för dagen och samtalar även om våra egna drömmar och visioner. Vill vi bo själva i ett torp vid vägens ände eller i en modern bogemenskap med bra uppkoppling. Vad krävs för att skapa ett lockande och hållbart sammanhang, och vad skulle behövas för att jag själv skulle ta steget.

Kursledarna har lång erfarenhet av olika former av gemenskaper och de utmaningar som kommer på köpet när man ska äga, bo eller driva projekt tillsammans.

Vi kommer även att göra kortare pauser för bad med mera i Dalslands vilda, vackra natur.

Kursen startar med middag på måndag kväll och avslutas fredag morgon efter frukost.

Preliminärt program

 • Heldagsutflykt till kultur- och kreativitetsklustret Stenebymiljön i Dals-Långed och Fengersfors inklusive besök på Not Quite.
 • Heldagsutflykt till gröna projekt, entreprenörer och aktiva bygdeföreningar i Dalslands inland.
 • Heldagsutflykt till Kroppefjäll och Dals Rostock, centrum för en levande bygd med konstnärer, mathantverkare med mera.

Kost och logi

Du bor med helpension i enkel- eller dubbelrum med eget badrum på skolans fräscha internat. Priset inkluderar helpension (förutom luncher på besöksmålen), program samt resa med minibuss. Möjlighet finns att köra med egen bil om man vill ha mer frihet att disponera hemfärd.

En del av Bogemenskap Dalsland

Kursen är en del av det Leaderfinansierade projektet Bogemenskap Dalsland, som löper till och med hösten 2024.

Dalslands folkhögskola

Dalslands Folkhögskola finns i Färgelanda och Trollhättan. På båda skolorna läser du i små grupper med stöttande lärare. 

I Färgelanda ligger folkhögskolan i natursköna omgivningar ett stenkast från centrum. Skolan har en matsal och det bjuds på förmiddagsfika alla skoldagar. Det finns även möjlighet att äta lunch här.

Folkhögskolan har ett internat som man kan bo på, men många busspendlar också från Uddevalla och ett antal orter i Dalsland.

I Trollhättan finns folkhögskolan i det gamla lasarettets lokaler. Här finns det inget internat, men det finns goda förbindelser med kollektivtrafik till många närliggande orter. I skolans trevliga café kan du köpa lunch och fika.

Läs mer om skolan

Postadress:
Dalslands folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
458 30 Färgelanda

Telefon: 0528-758 80
E-post: dalslands.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.dals.fhsk.se/

Nu har jag hittat det som verkligen passar mig

Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.

Läs hela artikeln