Grundläggande trädgårdsutbildning inom ekologisk odling och skötsel av utemiljöer

Ansökan stängd
Skola:
Fristads folkhögskola
Plats:
Fristad - Västra Götalands län
Längd:
10 månader
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Slutbetyg från gymnasiet resp Gymnasieexamen. Personligt brev. Läs även de utförliga antagningskriterierna på skolans kurssida.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 feb 2024 - 18 dec 2024

Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri men skolan tar ut en serviceavgift på 1700 kr per termin. I den ingår bl.a. tillgång till Office 365, förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden. Fr.o.m. HT24 2300 kr.

Kontakt: Nina Trägårdh

Telefon: 0700-825126

E-post:
nina.tragardh@vgregion.se

För dig som önskar en bred utbildning inom trädgård, där det ekologiska perspektivet genomsyrar hela kursen, liksom kreativitet och lusten att skapa, odla och vårda.

Det ekologiska perspektivet genomsyrar hela kursen, liksom kreativitet och lusten att skapa, odla och vårda. Som deltagare på kursen kommer du att få en bred grundutbildning inom trädgård som leder till anställningsbarhet inom den gröna näringen och som också förbereder dig för vidare studier inom trädgårdsområdet efter några år i yrket. 

Skolans fina skolområde är ditt klassrum, och du och dina klasskamrater sköter både köksträdgården, perennrabatterna, gräsytorna, träd och buskar. Teori och handens kunskap varvas, och praktik är en viktig del i kursen, som har tre praktikperioder där du som deltagare väljer inriktning. 

Utbildningen följer trädgårdsåret det vill säga med start i slutet av februari och avslut i december. Kursens stora kunskapsområden är:

Grunder inom odling 
Växtkunskap 
Beskärning 
Skötsel av utemiljöer 
Trädgårdsmaskiner 

Du får träna på att beskära, hantera och köra vanliga redskap och maskintyper, anlägga några hårdgjorda ytor och planteringsytor. Under ett antal temadagar vars syfte är att belysa trädgårdsområdet ur fler perspektiv och inspirera till kreativitet får du även prova på betonggjutning och pilflätning.

På skolans kurssidan hittar du en mycket mer detaljerad kursplan.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du förväntas ha inhämtat breda grundkunskaper som leder till anställningsbarhet inom den gröna näringen och som också förbereder för vidare studier inom trädgårdsområdet efter några år i yrket. Läs även den detaljerade kursplanen på skolans kurssida.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.fristads.fhsk.se/kurser/tradgard/

Fler kurser inom: Trädgård Planering Odling

Att återuppfinna sig själv på folkhögskola

– Jag behövde en hundraåttio graders vändning från mitt tidigare sammanhang. För mig som bytte juridiskt namn bara ett par månader innan var det en stor lättnad att komma till en ny plats med nya människor som aldrig hade känt mig vid ett annat namn, säger Morgan Winberg.

Läs hela artikeln

Fristads folkhögskola

Fristads folkhögskola erbjuder en härlig mix av allmän kurs, yrkesutbildningar, Växa och vävkurser. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Fristads folkhögskola
Folkhögskolevägen 7
513 32 Fristad

Telefon: 033-23 68 00
E-post: fristads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.fristads.fhsk.se/