Allmän kurs Friluftsliv

Ansökan stängd

Hav och skärgård. Djupa skogar, branta berg och trolska sjöar. Gemenskap och äventyr. Paddla, vandra, skrinna och klättra. Upplev norra Bohusläns omväxlande natur tillsammans med dina kurskamrater och hitta nya sidor hos dig själv. Komplettera samtidigt dina grundläggande behörigheter för högskola och yrkeshögskola.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: 211010

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: De som utifrån sin ansökan och sitt personliga brev har bedömts lämpliga, bjuds in till ett personligt samtal. Efter samtalet görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen.

Kostnader: Du betalar 1500 kr per termin för resor, kanot- och kajakhyror m m. Vinterfjällsutbildningen, som ingår i kursen, kostar ca 4000 kr. En serviceavgift på 1700 kronor per termin tillkommer. Läs mer om detta på vår hemsida.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2021 - 27 maj 2022

Kontakt:
Patrik Engström

Telefon: 0525-19920
E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se


Fler kurser inom: Friluftsliv , Kanot , Klättring , Vandring , Uteliv

Det här är allmän kurs med inriktning Friluftsliv

Allmän kurs är till för dig som vill ta upp dina studier igen. Drömmer du om att studera vidare i framtiden? Folkhögskolan är ett alternativ till gymnasiet och vuxenutbildningar. Tillsammans skapar vi en kreativ studiemiljö.

Inriktningen Friluftsliv vänder sig främst till dig som har en förmåga att organisera dina studier. Du bör ha klarat av minst 800 poäng på gymnasiet, varav några av de grundläggande kurserna (Sv, En, Ma, Hi, Nk, Sh, Re). Kursen Friluftsliv passar även dig som har minst ett tidigare år på folkhögskola. 
För dig som saknar eller har väldigt få godkända poäng från gymnasiet och inte har läst Allmän kurs tidigare rekommenderar vi att du istället söker någon av våra övriga inriktningar: Bild & form, Hälsa & Livsstil, Plus eller Silver & Smycke.

Vi har även ämnen som ger särskild behörighet. Utbildningen är på heltid. Samtal, gemenskap och deltagande är en viktig del i vår pedagogik.

Det här gör vi på inriktningen

Hur gör man upp eld i ösregn? Hur bedömer man om isen är bärig nog för skridskoåkning? Hur använder man karta och kompass? Hur är det att övernatta i tält och vindskydd eller under bar himmel året om. Svaren på dessa och många andra frågor får du under året. Du kommer att få utmana dig själv och samarbeta med dina kurskamrater och vara med om många spännande och lärorika moment inom friluftsliv. För att inriktningen Friluftsliv ska fungera bra för dig behöver du veta att vissa aktiviteter kommer vara fysiskt krävande. Av säkerhetskäl är det viktigt att du kan följa instruktioner.

Ämnen vi läser

Grunderna i friluftsliv som exempelvis:

  • Vandring
  • Klättring
  • Havskajak- och kanotpaddling
  • Långfärdskridskoåkning
  • Skidåkning: tur, längd och utför
  • Turteknik
  • Karta och kompass
  • Friluftssäkerhet
  • Ledarskap

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Har fått grundläggande kunskaper för fortsatta högskolestudier eller liknande.