Trä grundkurs

Ansökan stängd
Från slev till skåp. I denna ettåriga utbildning får du grundläggande kunskaper inom slöjd och möbelsnickeri.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. All information om vad din ansökan skall innehålla hittar du i ansökningsformuläret på Schoolsoft.

Kostnader: Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för virke och övrigt material som behövs för dina arbeten. Kostnaden beror bl.a. på val av träslag och storlek på projekt, men uppskattas till cirka 3- 6000 kr för hela l

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2021 - 27 maj 2022

Kontakt:
Johan Wijk och Mya Johnnyson

Telefon: 0525-19920
E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se


Fler kurser inom: Formgivning , Hantverk , Trä , Möbler

Trä-grundkurs

 Kursens huvudämnen är trähantverk samt bild och form som är schemalagda hela läsåret. Du får lära känna olika träslag och traditionella slöjdtekniker och grunderna inom möbelhantverk och möbelsnickeri. Du formger alla dina föremål själv.

För att få en bra materialkännedom inleder vi året med traditionella handverktyg, slöjdtekniker och ytbehandlingsmetoder. Efter ungefär en månad börjar vi att arbeta med hantverksmässigt möbelsnickeri och fortsätter med det resten av läsåret.

Inom möbelsnickeri kommer vi att gå igenom olika sammansättningsmetoder såsom sargtappning, gradning, sinkning m.m. Med dessa kunskaper som grund tillverkar vi pallar, skåp och andra möbler med hantverket som grund.

Eftersom du utför hela processen från idé till färdig produkt lägger vi stor fokus på studier av färg och form, rumslighet och visualiseringsteknik. Du får då en god överblick över det viktiga samspelet mellan formgivning, trä, dess verktyg och dina händer. Formgivningen kommer till stora del ligga som grund för våra samtal och det är genom medvetna val vi skapar en lärprocess och den personliga utvecklingen.

För att utvecklas under utbildningen och slutföra dina projekt kan du behöva arbeta i verkstaden utanför din lärarledda undervisningstid. Undervisningssalen för trähantverk delas med Trä- påbyggnadskurs. Det ger stora möjligheter till lärande mellan olika kunskapsnivåer och ett socialt sammanhang.

Under ditt läsår på Grebbestads Folkhögskola kommer vi även göra ett antal studieresor.

Ämnen vi läser 

  • Materiallära
  • Möbelkonstruktion
  • Ritteknik
  • Verktygens vård och handhavande
  • Maskinernas vård och handhavande
  • Sammansättningstekniker
  • Formlära
  • Skiss- och visualiseringsteknik
  • Färglära
  • Presentation- och utställningsteknik

Om profilkurser/särskilda kurser

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
grundläggande kunskaper för fortsatta studier inom hantverk och design.