Trä möbelhantverk

Ansökan stängd

Skissa, formge och bygg dina egna möbler. Ett år där du fördjupar dina kunskaper inom möbelhantverk, bild och form.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: 211010

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymn eller motsv, arbetsprover. Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. All information om vad din ansökan skall innehålla hittar du i ansökningsformuläret på Schoolsoft.

Kostnader: Kostnaden uppskattas till cirka 6000 kr för hela läsåret. För skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial betalar du 600 kronor per termin. Du betalar även en serviceavgift på 1700 kr/termin. Läs mer om detta på vår hemsida.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2021 - 27 maj 2022

Kontakt:
Johan Wijk och Mya Johnnyson

Telefon: 0525-19920
E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se


Fler kurser inom: Formgivning , Möbeldesign , Trä , Träslöjd , Möbler

Trä-möbelhantverk

Trä-möbelhantverk är en fördjupningskurs i hantverksmässigt möbelsnickeri. Kursens huvudämnen är trähantverk samt bild och form som är schemalagda hela läsåret

Vi repeterar och utvecklar dina maskinkunskaper, fördjupar oss i hantverket, ytbehandling och verktygsvård. Du formger alla dina föremål själv.

Vi inleder året med en kortare uppgift där du ges möjligheten att repetera dina tidigare kunskaper inom trähantverk och sammansättningstekniker.

Vidare kommer du få en längre uppgift som sträcker över hela höstterminen. Under denna period kommer vi introducera nya maskiner och tekniker och du kommer få lära dig metoder för att kunna skapa en arbetsplanering som passar dig.

När våren kommer är det fokus på stolar där vi introducerar formpressning och basning som teknik. I samband med detta åker vi på en studieresa. Under terminen kommer det även läggas in workshops med kortare uppgifter.

För att utvecklas under utbildningen och slutföra dina projekt kan du behöva arbeta i verkstaden utanför din lärarledda undervisningstid. Undervisningssalen för trähantverk delas med Trä- grundkurs. Det ger stora möjligheter till lärande mellan olika kunskapsnivåer och ett socialt sammanhang.

Ämnen vi läser

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för virke och övrigt material som behövs för dina arbeten. Kostnaden beror bl.a. på val av träslag och storlek på projekt, men uppskattas till cirka 4 - 8000 kr för hela läsåret. Vi delar upp kostnaderna för egen skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial, kostnaden för detta är cirka 600 kronor per termin och deltagare. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Om profilkurser/särskilda kurser:

På en profilkurs/särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs är målet att du har fått en bra kunskapsbas inför fortsatta studier inom t.ex. möbelsnickeri och möbelhantverk.