• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Det här kursen är för dig som vill arbeta i textila material och lära dig hantverket från grunden. Kursen ger dig en bra kunskap och erfarenheter för vidare studier inom det textila området.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. All information om vad din ansökan skall innehålla hittar du i ansökningsformuläret på Schoolsoft.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Du betalar för material och studieresor cirka 6000 kronor för hela läsåret. Alla studerande betalar en serviceavgift på 1700 kronor per termin. Läs mer om detta på vår hemsida.

Kontakt: Maiko Tanaka

Telefon: 0525-19920

E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se

Under ett år på textil-grundkurs går vi igenom en mängd olika textila tekniker som broderi, färgning, spånad (det är att spinna garn), vävning, klädsömnad etc. Detta är tekniker som gör det möjligt för dig att skapa textila arbeten från grunden.   I varje kursmoment får du jobba med arbetsprocessen från idé till färdig produkt. Färg och form och skisstekniker ingår i det egna designarbetet. Det ger dig en god kunskap över samspelet mellan hantverk, design och textila material.

En viktig del i våra hantverkskurser är arbetet och samtalen som uppstår i verkstäderna. Där inspirerar vi varandra. Genom att aktivt delta i kursen delar vi med oss av vår kunskap och på så sätt stärker vi varandras arbete.

Våra undervisningslokaler är välutrustade och inspirerande miljöer med fint ljusinsläpp som du har tillgång till även efter lektionstid.

Ämnen vi läser

 • Materiallära
 • Spånad
 • Broderi
 • Återbruk
 • Färgning
 • Sömnad
 • Vävning
 • Färg och form
 • Skisstekniker

Om profil/särskilda kurser

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Studiebesök & Föreläsare

Under kursen kommer vi att åka på studiebesök till olika högskolor och museer. Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar.

Framtiden

Efter avslutat kurs får du ett intyg med kursmomenten och närvaro. Målet med utbildningen är att du ska du ha fått en bra bas för fortsatta studier eller egen verksamhet inom textil och design.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grundläggande kunskaper för fortsatta högskolestudier eller liknande.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.grebbestads.fhsk.se/kurser/sarskilda-kurser/textil-grund/

Grebbestads folkhögskola

En skola vid havet i norra Bohuslän. Skolan har en tydlig hantverksprofil men även kurser i friluftsliv, hälsa och marinbiologi och mycket annat. I skolans välutrustade lokaler och fantastiska natur har du möjlighet att utveckla dina specialintressen och umgås med likasinnade. Skolans miljö inbjuder till aktivitet och deltagarinflytandet är stort. Här anordnar deltagarna exempelvis yoga, klättring och musikverksamhet. Det skapar en trevlig och kreativ atmosfär. Skolan har cirka 140 deltagare. Anpassat boende och undervisningssalar. Hjälpmedel för funktionsvariationer finns. Hissar och hörselslinga finns på skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Grebbestads folkhögskola
Box 9
457 02 Grebbestad

Besöksadress: Gisslerödsbacken 3

Telefon: 0525-199 20
E-post: grebbestads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.grebbestads.fhsk.se/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln