Keramik

Profilkurs Grebbestads folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Från lera till kopp, en grundkurs för dig som vill dreja och skapa keramik.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Kostnad för material och resor tillkommer vilket sammanlagt uppskattas till ca 10 000 kronor. Därtill kommer en bildavgift på 600kr. Alla studerande betalar en serviceavg på 1700 kr per termin.

Kontakt: Anna Nordling

Telefon: 0525-19920

E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se

Kursen är inriktad på brukskeramik och fokus ligger på drejningsteknik vilket ger en bra grund för den framtida keramikern eller för vidare studier. Målet med utbildningen är att du ska ha en stabil grund inom det keramiska hantverket, vara självgående i en keramikverkstad och utveckla ett hållbart, långsiktigt arbetssätt. 

Under året kommer du få en egen arbetsplats/drejskiva som du har fri tillgång till även utanför lektionstiden. Verkstaden är öppen för dig på kvällar, helger och lov. Hantverkshuset har stora, ljusa och rymliga lokaler och är utrustad med ett välfyllt glasyrrum, elugn, gasugn samt en egen ugnsgård med vedeldade keramikugnar. 

Du kommer få lära dig arbeta med olika sorters leror däribland lergods, stengods och porslin. Du kommer få lära dig hur du bränner din keramik på olika sätt med el, gas och ved. Du kommer också få lära dig olika sätt att dekorera din keramik samt lära dig glasyrteori och att blanda egna glasyrer. 

Förutom att dreja muggar, tekannor och skålar skulpterar vi och jobbar med individuella projekt, ringlar stora krukor, åker på studiebesök och har utställningar.    En viktig del i våra hantverkskurser är arbetet och samtalen som uppstår i verkstäderna. Där inspirerar vi varandra. Genom att aktivt delta i kursen delar vi med oss av vår kunskap och på så sätt stärker vi varandras arbete. 

Om profil/särskilda kurser: 

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar ca 20 timmar i veckan.

Framtiden 

Efter avslutat kurs får du ett intyg med kursmomenten.  Målet med utbildningen är att du ska du ha fått en stabil bas för fortsatta studier och kunna arbeta självgående i en keramikverkstad. Detta mål uppnås genom aktivt deltagande under utbildningens gång. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grundläggande kunskaper för fortsatta högskolestudier eller liknande.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.grebbestads.fhsk.se/kurser/sarskilda-kurser/keramik/

Grebbestads folkhögskola

En skola vid havet i norra Bohuslän. Skolan har en tydlig hantverksprofil men även kurser i friluftsliv, hälsa och marinbiologi och mycket annat. I skolans välutrustade lokaler och fantastiska natur har du möjlighet att utveckla dina specialintressen och umgås med likasinnade. Skolans miljö inbjuder till aktivitet och deltagarinflytandet är stort. Här anordnar deltagarna exempelvis yoga, klättring och musikverksamhet. Det skapar en trevlig och kreativ atmosfär. Skolan har cirka 140 deltagare. Anpassat boende och undervisningssalar. Hjälpmedel för funktionsvariationer finns. Hissar och hörselslinga finns på skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Grebbestads folkhögskola
Box 9
457 02 Grebbestad

Besöksadress: Gisslerödsbacken 3

Telefon: 0525-199 20
E-post: grebbestads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.grebbestads.fhsk.se/