• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Från slev till skåp. I denna ettåriga utbildning får du grundläggande kunskaper inom slöjd, form och möbelsnickeri.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. All information om vad din ansökan skall innehålla hittar du i ansökningsformuläret på Schoolsoft.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: cirka 3000 - 6000 kr för hela läsåret. Kostnaderna för egen skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial är 700 kronor per termin och deltagare. Bild/formavgift på 600 kr/termin och serviceavgift på 1700 kr tillkommer.

Kontakt: Johan Wijk och Mya Johnnyson

Telefon: 0525-19920

E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se

På kursen får du lära dig traditionella slöjd-tekniker och grunderna inom möbelhantverk och möbelsnickeri. Dessutom får du lära känna olika träslag och material. Du formger alla dina föremål själv. Kursens huvudämnen är trähantverk samt formlära som är schemalagda under hela läsåret.

Målet med kursen är att du skall få en bra materialkännedom, grundläggande kunskap i att använda handverktyg, möbelkonstruktion, slöjd-tekniker och ytbehandlingsmetoder. Efter ungefär en månad börjar vi att arbeta med hantverksmässigt möbelsnickeri och fortsätter med det resten av läsåret.

Inom möbelsnickeri kommer vi att gå igenom olika sammansättningsmetoder såsom sargtappning, gradning, sinkning m.m. Med dessa kunskaper som grund tillverkar vi pallar, skåp och andra möbler med hantverket som grund.

Eftersom du utför hela processen från idé till färdig produkt lägger vi stor fokus på studier av färg och form, rumslighet och visualiseringsteknik. Du får då en god överblick över det viktiga samspelet mellan formgivning, trä, dess verktyg och arbetet med dina händer.

En viktig del i våra hantverkskurser är arbetet och samtalen som uppstår i verkstäderna. Där inspirerar vi varandra. Genom att aktivt delta i kursen delar vi med oss av vår kunskap och på så sätt stärker vi varandras arbete.

För att utvecklas under utbildningen och slutföra dina projekt kan du behöva arbeta i verkstaden utanför din lärarledda undervisningstid. Undervisningssalen för trähantverk delas med Trä - påbyggnadskurs. Det ger stora möjligheter till lärande mellan olika kunskapsnivåer och ett socialt sammanhang.

Under ditt läsår på Grebbestads Folkhögskola kommer vi även göra ett antal studieresor.

 Ämnen vi läser 

 • Materiallära
 • Möbelkonstruktion
 • Ritteknik
 • Verktygens vård och handhavande
 • Maskinernas vård och handhavande
 • Sammansättningstekniker
 • Formlära
 • Skiss- och visualiseringsteknik
 • Färglära
 • Presentation- och utställningsteknik

 

Om särskilda kurser:

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Studiebesök & föreläsare

Under kursen kommer vi att åka på studiebesök till olika museer och till möbelmässan. Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar.

Framtiden

Efter att du avslutat kursen är målet att du fått en bra bas inom möbelsnickeri/trähantverk för fortsatta studier på vår kurs "trä-möbelhantverk" eller andra liknande hantverksutbildningar. Eller för dig som vill utveckla ditt snickeri som hobby.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

grundläggande kunskaper för fortsatta studier inom hantverk och design.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.grebbestads.fhsk.se/kurser/sarskilda-kurser/tra-grund/

Fler kurser inom: Formgivning Hantverk Trä Möbler

Grebbestads folkhögskola

En skola vid havet i norra Bohuslän. Skolan har en tydlig hantverksprofil men även kurser i friluftsliv, hälsa och marinbiologi och mycket annat. I skolans välutrustade lokaler och fantastiska natur har du möjlighet att utveckla dina specialintressen och umgås med likasinnade. Skolans miljö inbjuder till aktivitet och deltagarinflytandet är stort. Här anordnar deltagarna exempelvis yoga, klättring och musikverksamhet. Det skapar en trevlig och kreativ atmosfär. Skolan har cirka 140 deltagare. Anpassat boende och undervisningssalar. Hjälpmedel för funktionsvariationer finns. Hissar och hörselslinga finns på skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Grebbestads folkhögskola
Box 9
457 02 Grebbestad

Besöksadress: Gisslerödsbacken 3

Telefon: 0525-199 20
E-post: grebbestads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.grebbestads.fhsk.se/

Förälskad i att måla med akvarell

Susanne, Maja och Annika går kurs i färg och form i inredning. Varje år får klassen i uppdrag att renovera ett av skolans rum som en del av kursen. Kök, klassrum och biosalong är bara några rum som fått ett lyft genom åren.

Läs hela artikeln