Trähantverk - påbyggnad, möbelsnickeri

Profilkurs, Yrkesutbildning Grebbestads folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Skissa, formge och bygg dina egna möbler. För dig som vill fördjupaa dina kunskaper inom möbelsnickeri, formlära och utställningsteknik. Du bör ha gått Trä-grundläggande trähantverk eller motsvarande.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymn eller motsv, arbetsprover. Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. All information om vad din ansökan skall innehålla hittar du i ansökningsformuläret på Schoolsoft.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Kostnaden uppskattas till cirka 6000 kr för hela läsåret. För skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial betalar du 600 kronor per termin. Du betalar även en serviceavgift på 1700 kr/termin. Läs mer om detta på vår hemsida.

Kontakt: Johan Wijk och Mya Johnnyson

Telefon: 0525-19920

E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se

Vi inleder året med en kortare uppgift där du ges möjligheten att repetera dina tidigare kunskaper i maskinteknik och olika sammansättningstekniker tillsammans med gruppen.

Vidare kommer du få en längre uppgift som sträcker över hela höstterminen. Under denna period kommer vi introducera nya maskiner och tekniker och du kommer få lära dig metoder för att kunna skapa en arbetsplanering som passar dig.

När våren kommer är det fokus på stolar där vi introducerar formpressning och basning som teknik. I samband med detta åker vi på en studieresa. Under terminen kommer det även läggas in workshops med kortare uppgifter.

Eftersom du utför hela processen från idé till färdig produkt lägger vi stor fokus på studier av formlära, färglära, rumslighet och visualiseringsteknik. Du får då en god överblick över det viktiga samspelet mellan formgivning, trä, dess verktyg och dina händer. Formgivningen kommer till stora del ligga som grund för våra samtal och det är genom medvetna val vi skapar en lärprocess och den personliga utvecklingen.
En viktig del i våra hantverkskurser är arbetet och samtalen som uppstår i verkstäderna. Där inspirerar vi varandra. Genom att aktivt delta i kursen delar vi med oss av vår kunskap och på så sätt stärker vi varandras arbete.

Våra undervisningslokaler är välutrustade och inspirerande miljöer och undervisningssalen för trähantverk delas med Trä - grundkurs och det ger stora möjligheter till lärande mellan olika kunskapsnivåer och ett socialt sammanhang. För att utvecklas under utbildningen och slutföra dina projekt kan du behöva arbeta i verkstaden utanför din lärarledda undervisningstid.

 Ämnen vi läser

 • Materiallära
 • Möbelkonstruktion
 • Ritteknik
 • Verktygens vård och handhavande
 • Maskinernas vård och handhavande
 • Sammansättningstekniker
 • Formlära
 • Skiss- och visualiseringsteknik
 • Färglära
 • Presentation- och utställningsteknik

Om särskilda kurser:

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Vad krävs för att söka?

Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. 

Studiebesök & föreläsare

Vi gör ett antal studiebesök under året bl.a. på museer och några högskolor. Möbelmässan i Stockholm brukar vara en stående punkt. Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar. 

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för virke och övrigt material som behövs för dina arbeten. Kostnaden beror bl.a. på val av träslag och storlek på projekt, men uppskattas till cirka 4000 - 8000 kr för hela läsåret. Kostnaderna för egen skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial är 700 kronor per termin och deltagare. Vi har även en kostnad för annat material som vi använder i formläran på 600 kr/år.  Alla studerande betalar också en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Ansökan & antagning

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Sista ansökningsdag är 18 april 2022.


Arbetsprover skickar du in till oss. Dessa ska bestå av tre A4-sidor i Pdf-format. På dessa sidor visar du bilder på möbler eller annat trähantverk du tillverkat, samt foto på teckningar och måleri. Dokumentet laddas upp under dina ansökningar, max filstorlek 10 mb. 

Framtiden

Efter att du avslutat kursen är målet att du fått en bra bas inom möbelsnickeri/trähantverk för att kunna snickra och rita möbler på egen hand. Det är också en bra grund för dig som vill fortsatta studera möbelsnickeri på högre nivå.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs är målet att du har fått en bra kunskapsbas inför fortsatta studier inom t.ex. möbelsnickeri och möbelhantverk.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.grebbestads.fhsk.se/kurser/sarskilda-kurser/tra-pabyggnad/

Grebbestads folkhögskola

En skola vid havet i norra Bohuslän. Skolan har en tydlig hantverksprofil men även kurser i friluftsliv, hälsa och marinbiologi och mycket annat. I skolans välutrustade lokaler och fantastiska natur har du möjlighet att utveckla dina specialintressen och umgås med likasinnade. Skolans miljö inbjuder till aktivitet och deltagarinflytandet är stort. Här anordnar deltagarna exempelvis yoga, klättring och musikverksamhet. Det skapar en trevlig och kreativ atmosfär. Skolan har cirka 140 deltagare. Anpassat boende och undervisningssalar. Hjälpmedel för funktionsvariationer finns. Hissar och hörselslinga finns på skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Grebbestads folkhögskola
Box 9
457 02 Grebbestad

Besöksadress: Gisslerödsbacken 3

Telefon: 0525-199 20
E-post: grebbestads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.grebbestads.fhsk.se/

Förälskad i att måla med akvarell

Susanne, Maja och Annika går kurs i färg och form i inredning. Varje år får klassen i uppdrag att renovera ett av skolans rum som en del av kursen. Kök, klassrum och biosalong är bara några rum som fått ett lyft genom åren.

Läs hela artikeln