Det här är allmän kurs
Allmän kurs är till för dig som vill ta upp dina studier igen. Drömmer du om att studera vidare i framtiden? Folkhögskolan är ett alternativ till gymnasiet och vuxenutbildningar. Tillsammans skapar vi en kreativ studiemiljö.
Vi har även ämnen som ger särskild behörighet. Utbildningen är på heltid. Samtal, gemenskap och deltagande är en viktig del i vår pedagogik.
Inriktningen marinbiologi upptar 30% av dina heltidsstudier. Resterande del av veckan läser du ur skolans allmänna ämnesutbud. Det gör det möjligt för dig att komplettera dina tidigare studier med nya behörigheter samt få omdöme och grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola.
Inriktning Marinbiologi
Utbildningens huvudmoment är marinbiologi, vilket innebär att vi studerar allt från små växtplankton till havets stora däggdjur. Vi lär oss vilka livsformer som finns i havet, hur de ser ut, fungerar och samverkar med varandra och sin omgivning (ekologi). Miljöproblem, fiske och havsbruk behandlas också i kursen.
Föreläsningar och laborationer varvas med fältstudier och grupparbeten. Skolans läge och tillgång till båtar gör att vi lätt kan komma ut på havet och samla in organismer eller titta på sälar. För att du ska lära dig hantera en båt och navigera till havs ingår även en mindre del navigation i kursen som ger dig möjlighet att ta förarintyg för båt. Om du vill ta sportdykarcertifikat finns det dykföretag i närheten som anordnar kurser.
Ämnen vi läser
Efter utbildningen ska du:
- Fått inblick i hur havet fysiskt fungerar med havsströmmar, språngskikt m.m.
- Fått inblick i hur havet som livsmiljö fungerar och fått en fördjupad inblick i havets mångfald av organismer.
- Kunna känna igen och artbestämma några vanligt förekommande plankton, alger, ryggradslösa djur, fiskar och däggdjur.
- Ha inblick i hur organismerna i havet samspelar med varandra och sin livsmiljö (ekologi).
- Ha kunskap om, och själv provat, metoder för studier av havet och dess organismer.
- Kunna diskutera havets liv och miljö på ett sakligt sätt.
- Fått en inblick i hur människan påverkar havsmiljön och hur resurserna kan nyttjas på ett hållbart sätt.
- Fått möjlighet att ta båtförarintyg. Dock bekostar du examinationen själv.
- Fått praktisk kunskap i att hantera en båt.
Studiebesök och föreläsare
Detta bestäms i samråd mellan lärare och kursdeltagare efter vilka önskemål som finns. Exempel på besöksmål: marinbiologiska laboratorier, akvarier, vetenskapscentra och företag med marin anknytning. Under året har vi schemabrytande aktiviteter där hela skolan deltar.
Framtiden
Efter fullgjord kurs har du fått kunskap om havets biologiska fysiska miljö och hur den påverkas av olika slags mänsklig aktivitet. Du ska ha fått grundläggande kunskap inom marinbiologi och navigation för fortsatta studier på universitet eller motsvarande. Förkunskapskraven för att studera marinbiologi på universitetet är att man ska ha läst de naturvetenskapliga ämnena biologi, kemi, fysik och matte. Man kan inte läsa alla dessa kurser hos oss.
Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter fullgjord kurs har du som studerande fått kunskap om havets biologiska och fysiska miljö och om hur den påverkas av olika slags mänsklig aktivitet. Du ska ha fått grundläggande kunskap inom navigation och bra grundkunskaper inom marinbiologi för fortsatta studier på högskolor eller motsvarande.