• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar
 • Ansök senast:
  23 april 2023
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Lär dig mer om vilka kulinariska läckerheter som finns i havet. Sveriges artrikaste marina miljö. 

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 12 jun 2023 - 16 jun 2023

Kostnader: Kurs med kost och logi: 6000 kr. Kurs med kost, ej logi: 3800 kr.

Kontakt: Andreas Åkerström, Stefan Sandersnäs

Telefon: 0525-19920

E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se

Välkommen till sommarkurs på Grebbestads folkhögskola

Praktisk information:

Incheckning söndag 17.00-20.00. Frukost serveras från kl. 7.50. Matlådan för dagen gör var och en i samband med frukosten. 

Första kursdagen träffas vi i skolans matsal kl 9.00 för en kort introduktion.

Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du lämnar ditt rum vid frukost.

Den här kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om de ätliga växter och djur som man kan finna vid Bohuskusten.
Under veckan blandas teori med praktik och vi gör flera utfärder där vi får uppleva skärgården och samla ätliga växter och djur. Vi kommer lära oss om olika arter, matlagningshistoria och smaka på allt från ostron, sockertare, strandkål och mycket mer.

Föreläsningar kommer mestadels ske utomhus i den miljö där vi för dagen befinner oss i. Tillredning och matlagning kommer ske över öppen eld med den salta havsbrisen som extra krydda. Under veckan blir det dessutom möjlighet till strandhäng och bad på någon trevlig strand och besök vid den Marina kolonilotten, Blue Garden, som drivs av Göteborgs universitet. På torsdag kväll grillar vi blåmusslor och havskräfta till kvällsmat. Inga förkunskaper krävs för att delta i kursen.

Då våra aktiviteter är något väderberoende får vi får anpassa oss något efter vädret och utnyttja dagarna på bästa sätt. Ett detaljerat schema får du därför först vid kursstart när vi vet hur vädret blir. Men det mesta kan vi genomföra även om solen lyser med sin frånvaro.

Nedan kan du se ett preliminärt schema för veckan.

Måndag.

9.00: Samling i Folkhögskolans matsal för en kort introduktion. Därefter föredrag "Ätliga arter längs den Bohuslänska kusten".

12.30: Lunch.

Efter lunch: Ner till Grebbestads hamn och "Marinhuset" för att lära oss mer om, känna på och smaka på de ätliga alger som finns längs vår kust.

Tisdag.

Föredrag "Historisk matkultur längs Bohuskusten" och provsmakning av historisk/traditionell kost.

12.30: Lunch.

Efter lunch: Exkursion till Blue Gardens, Marina kolonilotter.

Onsdag. 

Heldag: Utfärd till Tjärnö och Saltö. På förmiddagen samlar vi ätbara växter, ostron och musslor längs stranden på Tjärnö. För att sedan tillreda en gemensam lunch över öppen eld och med utsikt över kosterhavets nationalpark. Efter lunch tar vi en gemensam promenad ut på Saltö för vidare samtal samt möjligheter till bad och snorkling.

Torsdag.

Heldag: Promenad ner till stranden vid Krossekärr och föreläsning om olika tillredningsmetoder av skaldjur, musslor och alger. Tillredning av gemensam lunch över öppen eld. Promenad längs havet tillbaka till Grebbestad. Gemensam middag på Folkhögskolan med grillade musslor och havskräftor.  

Fredag.

Föredrag "kryddor i naturen" och "Vad kan man äta som vi inte såg". Avslutning.

12.00: Lunch

Att ta med : Matlåda, bestick och termos. Du bör ha regnkläder och stövlar med dig, för det blir troligtvis regn någon dag. Ta gärna med badskor eller skor som får bli våta för att undvika skärsår då vi letar ätbara läckerheter i det blå. Vi kommer att vara utomhus huvuddelen av tiden och kommer bara ge vika om vädret blir väldigt dåligt.

Välkommen till en trevlig och smakrik vecka vid havet!

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.grebbestads.fhsk.se/kurser/sommarkurser/

Grebbestads folkhögskola

En skola vid havet i norra Bohuslän. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Grebbestads folkhögskola
Box 9
457 02 Grebbestad

Besöksadress: Gisslerödsbacken 3

Telefon: 0525-199 20
E-post: grebbestads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.grebbestads.fhsk.se/