Allmän kurs Silver och smycke

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Grebbestads folkhögskola
Plats:
Grebbestad - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Löpande antagning

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 20 aug 2024 - 23 maj 2025

Kostnader: Du betalar 2 000 kronor per läsår i en kursspecifik serviceavgift där material och studieresor ingår. En serviceavgift tillkommer på 3 400 kronor. En materialkostnad tillkommer på upp till 2 000 kronor. Du kan läsa mer om kurskostnader på vår hemsida.

Kontakt: Maria Sjöström

Telefon: 0525-19920

E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se

Lär dig ett hantverk i nya spännande material. Skapa smycken och föremål i silver, mässing, plexi och koppar. Komplettera samtidigt dina grundläggande behörigheter för högskola och yrkeshögskola.

Allmän kurs - Silver och smycke

Allmän kurs är till för dig som vill ta upp dina studier igen. Drömmer du om att studera vidare i framtiden? Folkhögskolan är ett alternativ till gymnasiet och vuxenutbildningar. Tillsammans skapar vi en kreativ studiemiljö genom samarbete mellan ämnen. Tematiska studier är en viktig del som genomsyrar hela året. 

Inriktningen Silver och smycke upptar två halvdagar i veckan. Resterande del av veckan läser du ur skolans allmänna ämnesutbud. Det gör det möjligt för dig att komplettera dina tidigare studier med nya behörigheter samt få omdöme och grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola.

Vi har även ämnen som ger särskild behörighet. Utbildningen är på heltid. Samtal, gemenskap och deltagande är en viktig del i vår pedagogik.

Kursinnehåll

Kursen är behörighetsgivande och du läser gymnasiegemensamma ämnen, svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religion. Flera av våra ämnen kan läsas på olika nivåer. Studierna är i stor utsträckning anpassade till dina förkunskaper vilket betyder att du läser på den nivå som passar dig. 

Utöver ämnesstudier sker även ämnesövergripande studier, temaveckor och olika typer av projekt. 

Innehåll i inriktningen Silver och smycke

 • Såg, löd och filteknik.
 • Ytbehandling.
 • Infattning.
 • Emaljering.
 • Skiss och materialberäkning.
 • Presentation och utställningsteknik.

Vi erbjuder följande behörighetsgivande ämnen

 • Engelska 5+6
 • Matematik 2
 • Matematik  
 • Religionskunskap 1
 • Samhällskunskap 1a1
 • Samhällskunskap 1a2 (1b)
 • Naturkunskap 
 • Svenska 1
 • Svenska 2
 • Svenska 3

Arbetssätt

Utan att ha några som helst förkunskaper kommer du kunna skapa fantastiska smycken efter bara ett år. Teorin vävs samman med det praktiska när du lär dig smyckehantverkets grundtekniker. Det handlar om utsågning av mönster, lödning, formning, ytbehandling, filning, infattning av stenar samt hantering och vård av verktyg och maskiner. Vi arbetar i silver men även i andra material som koppar, mässing och plexi. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du få ett gemensamt studieomdöme för alla ämnen du deltagit i. Studieomdömet bedömer inte bara faktakunskap hos dig, utan också din studieförmåga. Dessutom får du ett separat intyg över de behörigheter du klarat. Med studieomdömet kan du antas i den speciella folkhögskolekvoten när du söker till högskolan.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.grebbestads.fhsk.se/kurser/silver-och-smycke/

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Grebbestads folkhögskola

En skola vid havet i norra Bohuslän. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Grebbestads folkhögskola
Box 9
457 72 Grebbestad

Besöksadress: Gisslerödsbacken 3

Telefon: 0525-199 20
E-post: grebbestads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.grebbestads.fhsk.se/