Fördjupningsår kreativa yrken, distans

Hellidens folkhögskola


Ansökan stängd
Fördjupade studier för att förbereda för arbete inom kreativa yrken som konst, konsthantverk och design. Yrkesförberedande moment. Distanskurs med fysiska träffar.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning

Träffar:
2 obligatoriska träffar
6 frivilliga träffar

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år högskoleförberedande gymnasium el motsvarande, arbetsprov

Kostnader: avgift för 2018-2019 är inte fastställd

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2019 - 5 jun 2020

Kontakt:
Katarina Botwid

Telefon: 0502-178 00
E-post:
katarina@skolahelliden.se

Fördjupningsår – kreativa yrken, distans

Mellan skola och verklighet… Där vill vi befinna oss! Fördjupningsår – kreativa yrken distans, är ett projektår mellan skolan och resten av ditt liv. Det är ett år med projekt, handfast handledning och utbildning i marknadsföring och företagande. Helt enkelt en överlevnadskurs för den kreativa människan!

För ett antal år sedan upptäckte vi att det fanns ett glapp mellan skolans värld och det som kommer efter. Det fanns ett behov av en utbildning där man fick lära sig överlevnadstrixen som kulturarbetare. Därför skapade vi ett fördjupningsår för kreativa yrken. Här samlas konstnärer, konsthantverkare, fotografer, filmare, grafiska designers för att lära sig mer om samtidens kultur- och konstscen samt arbetsförhållanden inom området. Rent praktiskt lär du dig mer om bokföring, marknadsföring, försäljningsteknik, presentationsteknik, personlighetsutveckling samtidigt som du får rejält med tid att utveckla innehållet och uttrycket i ditt arbete i samarbete med våra erfarna handledare.

Det är inte viktigt vilken teknik du valt som din. Vi har haft deltagare som är målare, silversmeder, keramiker, designers, fotografer och grafiska formgivare. Vi ger dig ingen teknisk utbildning inom din teknik utan fokuserar på innehållet. Under större delen av året har du handledning och väljer en eller flera handledare för att diskutera ditt arbete med. Du får också undervisning i presentationsteknik, projektarbete, att tala inför grupp, marknadsföring och försäljningsteknik. Vi visar dig hur du får resultat och når ut med ditt arbete

Kursen ger en bred yrkesförberedande orientering om kulturarbetets villkor, förståelse för och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket samt praktiska kunskaper inom företagsekonomi, marknadsföring, arbetsmiljö, presentations- och utställningsteknik.

Ditt eget arbete är viktigt. Du har gott om tid för att planera och arbeta med ditt eget skapande. Du arbetar i dialog med en handledare som du väljer själv inom lärargruppen. På så sätt får du del av skolans breda praktiska och teoretiska konstnärliga kompetens.

Kursen är en distanskurs med två obligatoriska närträffar. Vår distansplattform är  enkel att använda och du kan använda dator, surfplatta eller din mobil. Kontakten med din handledare är viktig och sker genom personliga möten, hangouts och telefon.

Vi erbjuder nu en mindre grupp att gå ett ytterligare år där handledning, gruppdiskussion och projektutveckling är i fokus. Du är mycket delaktig via nätburna lösningar i samtal om ditt arbete, och ibland skriftliga inlämningar och kamratläsningar för att öka dina kunskaper.  Du ansöker till FKY-steg 2 med din egen målsättning och projektplan för året.

Har du några frågor eller funderingar, skriv till kursansvarig katarina@skolahelliden.se

Ansökan

Läs mer om ansökan och arbetsprover på skolans hemsida

 

Grundkostnad per termin är beräknad för gemensamma omkostnader som kursbok, välkomstmiddag, avslutningsmiddag andra gemensamma måltider som ingår. Samma priser gäller för både obligatoriska närträffar och frivilliga. Till det kommer dina egna resekostnader.

En till två gånger per år erbjuds en frivillig närträff med planerade lärarledda studiebesök och utställningar främst i Malmö-Köpenhamsområdet men det kan vid önskemål även bli andra resmål. Du betalar då dina egna kostnader för boende, mat, inträden och resor.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Målet med kursen är att förbereda deltagarna för självständigt yrkesverksamt arbete inom kulturarbete som ex. bildkonst, konsthantverk och design. Kursen kan också vara förberedande för högre studier inom dessa områden på en nationell eller internationell nivå.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://helliden.se/utbildningar/fordjupningsar-kreativa-yrken/