Fördjupningsår kreativa yrken, distans

Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning Hellidens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning

Mellan skola och verklighet där vill vi befinna oss. Fördjupningsår för kreativa yrken, distans, är ett projektår mellan skolan och resten av ditt liv. Det är ett år med projekt, handfast handledning och utbildning i marknadsföring och företagande. Helt enkelt en överlevnadskurs för den kreativa människan.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år högskoleförberedande gymnasium el motsvarande, arbetsprov

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Träffar:
2 frivilliga träffar

Kostnader: Materialkostnad 750 kronor per läsår. Mer info kring kostnader för material och boende vid närträffar på Hellidens folkhögskola finns på skolans hemsida.

Kontakt: Katarina Botwid

Telefon: 0502-178 00

E-post:
katarina@skolahelliden.se

För ett antal år sedan upptäckte vi att det fanns ett glapp mellan skolans värld och det som kommer efter. Det fanns ett behov av en utbildning där man fick lära sig hur man kan gå vidare med verkligheten som kulturarbetare.

Därför skapade vi ett fördjupningsår för kreativa yrken. Här samlas kulturarbetare för att lära sig mer om samtidens kultur- och konstscen. Dessutom får du kunskap om arbetsförhållanden inom området. Rent praktiskt lär du dig mer om bokföring, marknadsföring, försäljningsteknik och presentationsteknik. Du får tillfälle att utveckla din personlighet. Samtidigt får du rejält med tid att utveckla innehållet och uttrycket i ditt arbete i samarbete med våra erfarna handledare.

Det är inte viktigt vilken teknik du valt för ditt kreativa uttryck. Vi har haft deltagare som arbetar med bild, fri konst, dans, teater, skulptur, silversmide, keramik, design, fotografi, författande och grafisk form.

Vi ger dig ingen teknisk utbildning inom din kreativa syssla utan fokuserar på innehållet. Under större delen av året har du handledning och väljer en eller flera handledare för att diskutera ditt arbete med. Du får också kunskaper i presentationsteknik, projektarbete, att tala inför grupp, marknadsföring och försäljningsteknik. Vi visar dig hur du får resultat och hur du når ut med ditt arbete.

Kursen ger en bred yrkesförberedande orientering om kulturarbetets villkor, förståelse för och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket och för hur konst diskuterats genom alla tider. Utöver det får du praktiska kunskaper inom företagsekonomi, finansiering, marknadsföring, arbetsmiljö  och om hur du väljer att presentera dig själv som kulturarbetare.

Ditt eget arbete är viktigt. Du har tid att planera och arbeta med ditt eget skapande. Du arbetar i dialog med en handledare som du väljer själv inom lärargruppen. På så sätt får du del av skolans breda praktiska och teoretiska konstnärliga kompetens.

Kursen är en distanskurs utan närträffar. Du erbjuds två frivilliga träffar i form av studieresor, en höstresa och en vårresa. Då besöker vi utställningar, kooperativ, enskilda kulturarbetare, öppet hus eller annat som är intressant för gruppen. Resan bekostar du själv. 

Vi arbetar med  lärplattformen Google Workspace, Den är enkel att använda och du får en ordentlig genomgång av plattformen i skolstarten. Du behöver en bra uppkoppling, headset och dator, surfplatta eller mobil. Kontakten med din handledare är viktig och sker genom personliga möten (digitala meets med bild), hangouts (chatt) och telefonsamtal.

Vi erbjuder en mindre grupp att gå ett ytterligare år där handledning, gruppdiskussion och projektutveckling är i fokus. Du är mycket delaktig via nätburna lösningar i samtal om ditt arbete, och ibland skriftliga inlämningar och kamratläsningar för att öka dina kunskaper. Du ansöker till FKY-steg 2 med din egen målsättning och projektplan för året.

Valbara kurser

Två gånger per termin finns möjlighet att delta i våra valbara veckor, det ger möjligheter  till repetition i någon teknik eller att inspireras till något nytt. De valbara kurserna är förlagda på plats vid Hellidens Folkhögskola och pågår under hela veckor– måndag till fredag, med möjligheter att arbeta i verkstäder och ateljéer även efter lärarledd tid. Det är inte alltid möjligt att få den kurs man helst önskar då vissa fylls snabbt. De valbara kurserna har en material- och dagkostnad med lunch och fika. Du kan bo på skolan under kursen och då tillkommer en rumskostnad.

Ekonomi

Grundkostnad per år är kostnaden för kursboken för vår företagskurs  Kulturarbetarboken från Björn Lundéns förlag. Den kommer hem till dig i början av kursen och du betalar själv fakturan, ca 220 kr. vi erbjuder för den som vill även Moderskeppets kurser. De har kurser i särskilda programvaror som du vill lära dig.  Terminskostnaden är ca 249 kr. Åk 2 beställer själva kursbok enligt överenskommelse inför året, ca 200 kr. I övrigt inga kostnader förutom frivilliga resor eller valbara kurser. 

Kursen berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå.

För att söka till kursen ska du ha 3-årigt gymnasium eller motsvarande samt grundläggande kreativ utbildning eller annan dokumenterad erfarenhet.

Har du några frågor eller funderingar, skriv till kursansvarig katarina@skolahelliden.se.

Så här gör du när du ansöker

När du söker vill vi att du skriver ett personligt brev som talar om vem du är och vad du har gjort tidigare. Beskriv dina mål och förväntningar på studierna på Hellidens folkhögskola.  Du ska också berätta hur du har tänkt att arbeta. Tillsammans med brevet bifogar du arbetsprover samt  betyg och intyg.

Arbetsproverna är  fem till tio arbetsprover som är representativa för ditt arbete. Du lägger varje bild på en egen sida och eller foton på objekt i samma dokument. Du lägger arbetsproverna i direkt anslutning till det personliga brevet. Du som arbetar med text skickar begränsar dig till ca 10 000 tecken. Efter arbetsproverna lägger du in dina betyg och intyg. Sammanställ alla dokument i en pdf. Därefter kan du gå vidare till söksystemet. Sedan klickar du på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller du i din ansökan och laddar upp din bilaga. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare,  logga in igen och komplettera.

Checklista

Din sammanställda pdf ska innehålla:

 • personligt brev där du motiverar varför du vill gå FKY
 • arbetsprover där du visar bilder på dina kreativa uttryck 
 • kopior på dina betyg och intyg 

Du laddar upp din ansökan via ansökningsplattformen Schoolsoft, där du skapar ett konto.

Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj.

Om Helliden

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott på sluttningen över Tidaholm. Folkhögskolan har i dag ca 185 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950-talet och ägs av Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla. Dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Målet med kursen är att förbereda deltagarna för självständigt yrkesverksamt arbete inom kulturarbete som ex. bildkonst, konsthantverk och design. Kursen kan också vara förberedande för högre studier inom dessa områden på en nationell eller internationell nivå.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://helliden.se/utbildningar/fordjupningsar-kreativa-yrken/

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. Vi är en mötes- och växtplats för människor i utveckling i en kreativ och utvecklande miljö. All verksamhet på Helliden utgår från principen om alla människors lika rätt och värde. Helliden är en helt alkohol- och drogfri skola. Skolan har cirka 185 deltagare.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/

Förälskad i att måla med akvarell

Susanne, Maja och Annika går kurs i färg och form i inredning. Varje år får klassen i uppdrag att renovera ett av skolans rum som en del av kursen. Kök, klassrum och biosalong är bara några rum som fått ett lyft genom åren.

Läs hela artikeln