Grafikskolan – konstgrafisk fördjupningskurs

Ansökan stängd
Skola:
Hellidens folkhögskola
Plats:
Tidaholm - Västra Götalands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år högskoleförberedande gymnasium el motsvarande, arbetsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Plats för kursen: Vulcanön, Tidaholm

Kostnader: 970 kr/månad (Försäkring, telefon och IT, kopiering och utskrifter, visst obligatoriskt material)

Kontakt: JM Schmidt

E-post:
lito@helliden.se

Är du en konstnär som önskar lära dig hur du kan göra grafiska upplagor av din konst ska du söka vår utbildning Grafikskolan. Grafikskolan är en yrkesutbildning som ger dig tekniska kunskaper i att göra litografier, koppartryck, träsnitt och serigrafier.

Den fina verkstaden på Vulcanön mitt i Tidaholm står kvar där tändsticksfabriken en gång byggdes upp. Den har funnits som kollektivverkstad för grafiker och som utbildningslokal sedan 1970-talet. Under snart 50 år har den byggt upp ett gott rykte ute i Europa och övriga delar av världen. Tillsammans har utbildningens ansvariga lärare nästan 50 år av samlade kunskaper som i kombination med lokalernas verktyg och utrustning erbjuder en utbildning som saknar motstycke i landet.

Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj. Ansökningsperioden öppnar 15 februari.

Grafikskolan lägger tonvikten på det litografiska hantverket men har också riktiga resurser gällande andra tekniker i trä och linoleum, koppartryck, non-toxic och serigrafi. Inom dessa olika metoder finns det i sin tur flera traditionella såväl som nya metoder som ger många olika möjligheter att skapa bilder. Det är inte viktigt vilken teknik du tänker inrikta dig på då kursplanen ger dig tillgång till alla tekniker.

I lärarlaget ingår Jean Michael Schmidt, som huvudsakligen ansvarar för undervisning i litografi i övertryckspressar och masterprinter William ”Bill” Haberman. Bill har ett huvudsakligt ansvar för tekniker i non-toxic koppar/djuptryck, bokbinderi/papper och offset/fotoplåt etc förutom litografi. Även konstnärer utifrån bjuds in till att gästa i undervisningen med sin expertis.

Det egna arbetet är viktigt och i dialog med dina lärare planerar och genomför du det rent praktiska arbetet med att göra dina bilder.  Du som konstnär väljer aktivt vilken teknik som passar bäst med det bildspråk och konstnärskap du redan äger.

Genom kritisk analys i gruppgenomgångar diskuteras såväl hantverkstekniska val och praktiska beslut som rent konstnärligt innehåll och substans i bild. Vid dessa tillfällen bygger man i dialog på sina kunskaper och tar nästa steg i att utvecklas mot att säkerställa en fortsatt konsekvent färdighet i tillverkningen av egna upplagor med grafiska tryck som innehåller hög konstnärlig kvalitet.

Verkstaden är tillgänglig alla dygnet timmar, alla dagar i veckan och under hela läsåret.

LITOGRAFI – tekniken att trycka från sten har funnits sedan 1700-talets slut då den upptäcktes i Tyskland. Principen är baserad på att fett stöter bort vatten och utvecklades under 1800-talet till att bli den ledande och snart den enda metoden att trycka kommersiellt då processen att skapa bilder i färg var både snabb och enkel.

KOPPAR – Djuptrycket som är en teknik som oftast innefattar arbete med kopparplåt kan ske på många olika sätt. Koppartrycket är den kanske mest välkända metoden och har även den flera tekniska möjligheter.

TRÄSNITT – Redan på medeltiden använde man metoden att trycka bilder som man gjorde med så kallat träsnitt. Med hjälp av skärverktyg tar man bort avsnitt i ett trästycke som man sedan lägger färg på. De övre nivåerna sätter sedan av den färgen på papper och därför kallas detta för högtryck. Linoleum är också vanligt förekommande.

SERIGRAFI – Är den äldsta av grafiska metoder för att skapa bild. Genom att stryka färg med hjälp av en gummiraka sätter man färg till ett papper när den pressas genom en schablon som fästs på en väv av silke eller polyester i en ram.

VALBARA KURSER –Två gånger per termin finns möjlighet att delta i våra valbara veckor, det ger möjligheter till repetition i någon teknik eller att inspireras till något nytt. Beroende för vilken kurs du väljer, kan vissa materialkostnader tillkomma för kursen.

AVSLUTNINGSUTSTÄLLNING – Mot kursårets slut kommer ni få kursveckor i utställningsteknik som avslutas med en fyra veckor utställning i Konstlitografiska Museet. Vernissagen sker på valborgsmässoafton där också den Litografiska Akademin kommer att utdela stipendium till synnerligen talangfulla grafiker.

ANSÖKAN – Du klickar på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp alla de bilagor vi begär. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan skola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är dessa vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera.

Din ansökan ska innehålla

  • personligt brev
  • arbetsprover
  • Personbevis
  • kopior på dina betyg och intyg (med filformatet .pdf eller .jpg)

Personligt brev – När du söker vill vi att du skriver ett personligt brev som talar om vem du är och vad du har gjort tidigare.

Arbetsprover – När du söker ska du bifoga minst 5 och max 10 arbetsprover, varken färre eller fler, där ditt konstnärliga uttryck och bildspråk är tydligt representerat.
Dessa ska bifogas i ansökan som PDF eller JPG-filer.
Du behöver inte nödvändigtvis jobba med bild för att söka. Även de som jobbar med digitalt foto eller video, skulptur/smide/järnarbete, rumsgestaltning, installation/rumsgestaltning, konceptuell konst eller performance art, etc, är välkomna med en ansökan. Vi önskar endast att sökanden har en solid konstnärligt utvecklad grund att stå på från tidigare kreativa skolor/undervisning eller liknande dokumenterad erfarenhet förutom 3-års gymnasieutbildning.

Personbevis – Du ordnar ett personbevis för studier från Skatteverket.

Betyg och intyg – Vi önskar samtliga betyg och intyg relevanta för att styrka konstnärliga studier, utbildningar och kurser etc.

Kursen är en yrkesutbildning på eftergymnasial nivå. Deltagare som antas till utbildningen är berättigad lån och bidrag från CSN.

Har du några frågor eller funderingar, skriv till kursansvarig jm@skolahelliden.se.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grafikskolan är en yrkesutbildning som ger dig tekniska kunskaper i att göra litografier, koppartryck, träsnitt och serigrafier.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://helliden.se/utbildningar/grafikskolan/

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/