Keramik Grund

Ansökan stängd

Som keramiker skapar du tredimensionellt från grunden. Ur jord och eld växer dina verk fram. Detta är en grundkurs som inte kräver tidigare erfarenhet av keramik.

En keramiker arbetar med bruksföremål som har en plats i människors vardagsliv, eller med konstföremål och utsmyckningar. 

 

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev

Kostnader: Kursen är avgiftsfri men skolan tar ut avgifter för gemensamma kostnader. Kostnaderna är 680 kr/månad (försäkring, vissa obligatoriska studieresor, kultur, telefon och IT, kopiering och utskrifter, visst obligatoriskt material, förmiddagskaffe).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Kontakt:
Bertil Lindgren

Telefon: 0502-178 00
E-post:
konsthantverk@helliden.se


Fler kurser inom: Drejning , Raku , Drejning , Glasyr , Stengods


Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj.

Keramik är ett konsthantverk som funnits med människan genom årtusenden och ständigt är aktuellt. Inte minst i dag med längtan om hållbarhet och gör-det-själv.  Hantverkstradition och miljömedvetenhet är viktiga delar i kursen. 

Vi har en välutrustad verkstad där alla deltagare får en egen arbetsplats, ett välutrustat glasyrrum, lerbearbetningsrum, ugnsrum samt drejskivor. Vi har en fin ugnspark med två elugnar varav den ena också kan bränna reducerande med gas. Dessutom har vi tre vedeldade utomhusugnar, en rakuugn, en saltugn och en ittagamaugn.

 

Din huvudlärare är Moa Edlund Andersson.  Hon är keramiker med skulptur och offentliga utsmyckningar som sin specialitet och har fått mycket uppmärksamhet för sina skulpturer av tanter.

 

Du som deltagare har tillgång till verkstaden dygnet runt alla dagar i veckan.

Bland det vi går igenom under året finns: 

● Drejning 

● Ringling 

● Kavling 

● Skulptur 

● Glasering och andra dekortekniker 

● Vedbränning 

● Lerbearbetning 

● Säkerhet och arbetsmiljö 

● Utställningsbygge

 

Utöver att du som deltagare får en bred keramisk bas att stå på finns stora möjligheter att själv påverka utbildningens innehåll och fördjupa dig i tekniker du är intresserad av. Här är utbildningen individuellt anpassad.

Till utbildningen kan du som är nybörjare eller som har en del förkunskaper söka. Du har en egen fast arbetsplats i verkstaden och får lära dig keramik från grunden.

 

Varje vecka har alla konsthantverksdeltagare kroki för att träna samspelet mellan öga och hand. Du få även kunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete men även för att använda som eget uttrycksmedel. Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift. I bildämnet får du lära dig färglära och att arbeta med olika material och tekniker. Ungefär 20% av kursen är bild/ foto och 80% av kursen är schemalagd till teknik men du kan använda verkstäderna utöver detta.

 

Tidigare deltagare har utbildat sig vidare på keramik, glas på Konstfack, Keramikkonst på HDK, Bildlärarutbildning och Hantverkspedagog. Utbildningen är även väldigt bra för dig som arbetar som bildlärare eller fritidslärare och vill fördjupa dig inom keramik.

 

Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, tusch, skrivande, portfolio och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser, innehållet variera mellan läsåren. Beroende för vilken kurs du väljer, kan vissa materialkostnader tillkomma för kursen.

 

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

 

Ansökan

För att skicka in din ansökan behöver du: 

● Ett brev där du beskriver varför du vill gå kursen 

● Kopior på dina betyg och intyg / sparade som pdf eller jpg 

● Ett personbevis för studier /från Skatteverket 

Spara dessa som .pdf filer och bifoga.

 

Du klickar sedan på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till oss eller en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera.

 

Om Helliden och Tidaholm

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott på sluttningen över Tidaholm. Folkhögskolan har i dag ca 185 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950-talet och ägs av Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla. Dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

 

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva. Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget, Stockholm tar ca två timmar med tåg från Skövde. Tidaholm ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

 

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett rikt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker. Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med folk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten, Kräftivalen och framförallt Cruisingen.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://helliden.se/utbildningar/keramik-1-och-2/