Lärarassistent distans 50%

Ansökan stängd
Skola:
Hellidens folkhögskola
Plats:
Tidaholm - Västra Götalands län
Längd:
2 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3-årigt gymnasium/motsvarande. Se mer information på skolans hemsida.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 25 okt 2025

Träffar:
3 obligatoriska träffar

Kostnader: Kursen är avgiftsfri. Som deltagare i distanskurs betalar du enbart när du besöker skolan. Mer information om kostnader för material och boende vid närträffar på Hellidens folkhögskola finns på skolans hemsida. Kurslitteraturen bekostar du själv.

Kontakt: Bo Frid

Telefon: 0733-707 210

E-post:
bo@skolahelliden.se

Som lärarassistent stöttar du läraren och bidrar till elevernas goda studieresultat. Du blir en del i framtidens skola. Kursen ges på halvtid på distans med obligatoriska närträffar.

Vill du:

  • Arbeta med barn och ungdomar i skolan?
  • Bidra som en stödfunktion till lärarna?
  • Arbeta med administration?
  • Bidra till elevernas goda studiemiljö?
  • Vara med i framtidens skola?

Då är Hellidens utbildning till lärarassistent något för dig.

Utbildningen till lärarassistent är en 2-årig yrkesinriktad utbildning på halvtid. Den innehåller både en teoretisk utbildning och praktik. Praktiken är på skola i fyra veckor per termin. Inför praktiken måste du kunna uppvisa ett begränsat utdrag från belastningsregistret. (Du hittar ansökningsblankett för ett sådant utdrag här). Kursen ges på distans med obligatoriska närträffar.

Utbildningens innehåll
Du får en inblick i hur det är att jobba som lärarassistent. Vi går igenom vad krävs av dig i din roll för att du ska kunna bli en bra stödfunktion till lärare och elever. Utbildningen ger dig en grund när det gäller hur den svenska skolan fungerar och vilka regler och ramar man måste behärska.

Utbildningen ger också grundkunskaper i socialpsykologi, kommunikation, ledarskap och gruppsykologi. Du får även en fördjupad kunskap och förståelse om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), olika inlärningsstilar och om hur barn och ungdomar utvecklas. En viktig kunskap är också barnkonventionens betydelse i skolan.

Övergripande kursplan
Du som studerar ska få goda kunskaper

  • om barn och ungdomars utveckling
  • inom socialpsykologi
  • om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)
  • om pedagogik och lärandeteorier
  • om lärarassistentens roll och funktion
  • om kommunikation och grupprocesser
  • om ledarskap och konflikthantering
  • om det svenska skolsystemet, dess värderingar och regelverk
  • om barnkonventionen i skolan

    samt få kunskap
  • om hur man arbetar för att få en god studiemiljö
  • i att föra stödjande och utvecklande samtal
  • om specialpedagogik och andra pedagogiska inriktningar

Omfattning
2 år på halvtid varav 8 veckors praktik per läsår. Vid tre tillfällen per läsår kommer du till Helliden på så kallade närträffar. Dessa är obligatoriska och vid dessa samarbetar vi med de som går kursen på heltid här på plats. 

Dina egenskaper
Det är viktigt att du har ett grundläggande intresse för människor. Du ska också vara intresserad av att arbeta med elever och att vara ett stöd till lärarna. Du bör vara intresserad av socialpsykologi, kommunikation och pedagogik för att kunna lära mera om teori och praktik. Du bör vara bra på att planera och att arbeta självständigt. Du ska också trivas med att arbeta i grupp och ingå i ett arbetslag.

I din roll som lärarassistent kommer du att hjälpa till med förberedelser av lektioner som kan innebära administrativa och praktiska uppgifter. Du bör ha goda kunskaper i svenska i tal och skrift samt vana vid IKT.

Antagningskrav
För att kunna tillgodogöra dig utbildningen vill vi att du uppfyller några av följande krav: 

  • Har slutbetyg från gymnasieskolan eller gymnasial vuxenutbildning.
  • Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  • Har goda kunskaper i svenska i tal och skrift.
  • Har datorvana.
  • Du skriver ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och varför du är intresserad av att gå den här utbildningen.
  • Bifoga kopior på dina betyg och intyg (som du sparar som pdf eller jpg)
  • Bifoga ett personbevis för studier (från Skatteverket )

Så här gör du när du ansöker
Klicka på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil, fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera.

Vi kommer att kontakta dig för en intervju, innan antagning sker.

Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj.

Vid närträffarna kan du bo på vårt vandrarhem. Då betalar du för boendet, mat och fika. För deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott  på sluttningen över Tidaholm. Folkhögskolan har i dag ca 200 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950 talet och ägs av  Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Goda kunskaper om barn och ungdomars utveckling samt socialpsykologi. Grundläggande kunskap inom psykologi och sociologi. Fördjupande kunskaper om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Goda kunskaper om pedagogik, lärandeteorier och olika inlärningsstilar. Fördjupade kunskaper om lärarassistentens roll och funktion. Grundläggande kunskap inom kommunikation. Goda kunskaper om ledarskap och grupprocesser, konflikthantering och hur man arbetar för att få en god studiemiljö. Grundläggande kunskaper i att föra stödjande och utvecklande samtal. Grundläggande kunskap om att utföra administrativa uppgifter och förbereda digitala läromedel för lektioner. God kunskap om det svenska skolsystemet, dess värderingar och regelverk. Grundläggande kunskap om barnkonventionen

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://helliden.se/utbildningar/lararassistent/

Fler kurser inom: Lärarassistent

Här respekteras våra åsikter

Rebecka Wallin och Behice Tosun läser yrkeskursen Elev- och lärarassistent. För dem har den tidiga praktiken avgörande betydelse för att lättare kunna koppla momenten i utbildningen till konkreta situationer.

Läs hela artikeln

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/