Lärarassistent

Ansökan stängd

Som lärarassistent stöttar du läraren och bidrar till elevernas goda studieresultat. Du blir en del i framtidens skola och arbetar nära eleverna.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3-årigt gymnasium/motsvarande. Se mer information på skolans hemsida.

Kostnader: Kursen är som helhet avgiftsfri men skolan tar ut avgifter för gemensamma kostnader. Kostnaden är 530 kr per månad (försäkring, kultur, telefon och IT, kopiering och utskrifter, visst obligatoriskt material)

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Kontakt:
Bo Frid

Telefon: 0733-707 210
E-post:
bo@skolahelliden.se


Fler kurser inom: Lärarassistent

 Vill du:

 • Jobba med barn och ungdomar i skolan?
 • Bidra som en stödfunktion till lärarna?
 • Arbeta tillsammans i lag?
 • Bidra till elevernas goda studiemiljö?
 • Vara med i framtidens skola?

Då är Hellidens utbildning till lärarassistent något för dig.

Utbildning till lärarassistent är en 1-årig yrkesinriktad eftergymnasial utbildning på heltid, som innehåller både en teoretisk och en praktisk del. Den praktiska delen innebär att delta i arbetet på skola i åtta veckor, fördelat på två terminer. Inför praktiken måste du kunna uppvisa ett begränsat utdrag från belastningsregistret. (Du hittar ansökningsblankett för ett sådant utdrag här.)

Utbildningens innehåll

Du får en inblick i hur det är att jobba som lärarassistent. Vi går igenom vad krävs av dig i din roll för att du ska kunna bli en bra stödfunktion till lärare och elever. Utbildningen ger dig en grund när det gäller hur den svenska skolan fungerar och vilka regler och ramar man måste behärska.

Utbildningen ger också grundkunskaper i socialpsykologi, kommunikation, ledarskap och gruppsykologi. Du får även en fördjupad kunskap och förståelse om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), olika inlärningsstilar och om hur barn och ungdomar utvecklas. En viktig kunskap är också Barnkonventionens betydelse i skolan.

Övergripande kursplan

Du som studerar ska få goda kunskaper

 • om barn och ungdomars utveckling
 • inom socialpsykologi
 • om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)
 • om pedagogik och lärandeteorier
 • om lärarassistentens roll och funktion
 • om kommunikation och grupprocesser
 • om ledarskap och konflikthantering
 • om det svenska skolsystemet, dess värderingar och regelverk.
 • om barnkonventionen i skolan

  samt få kunskap
 • om hur man arbetar för att få en god studiemiljö
 • i att föra stödjande och utvecklande samtal
 • om specialpedagogik och andra pedagogiska inriktningar

Omfattning

Kursen omfattar ett år på heltid varav åtta veckors praktik. Vid vissa kursmoment samarbetar vi med distansutbildningen, t ex vid tre närträffar då de kommer till skolan.

Fyra veckor under läsåret bryts schemat för valbara kurser där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, tusch, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser. Innehållet varierar mellan läsåren. Beroende för vilken kurs du väljer, kan vissa materialkostnader tillkomma för kursen.

Dina egenskaper

Det är viktigt att du har ett grundläggande intresse för människor. Du ska också vara intresserad av att arbeta med elever och att vara ett stöd till lärarna. Du bör vara intresserad av socialpsykologi, kommunikation och pedagogik för att kunna lära mera om teori och praktik. Du bör vara bra på att planera och att arbeta självständigt. Du ska också trivas med att arbeta i grupp och ingå i ett arbetslag.

I din roll som lärarassistent kommer du att hjälpa till med förberedelser av lektioner som kan innebära administrativa och praktiska uppgifter. Du bör ha goda kunskaper i svenska i tal och skrift samt vana vid IKT.

Antagningskrav

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen vill vi att du uppfyller några av följande krav: 

 • Har slutbetyg från gymnasieskolan eller gymnasial vuxenutbildning.
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 • Har goda kunskaper i svenska i tal och skrift.
 • Har datorvana.

Så här gör du när du ansöker

 • Du skriver ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och varför du är intresserad av att gå den här utbildningen.
 • Bifoga kopior på dina betyg och intyg (som du sparar som pdf eller jpg)
 • Bifoga ett personbevis för studier (från Skatteverket )

Klicka på länken ansök. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil, fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom de är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera.

Vi kommer att kontakta dig för en intervju innan antagning sker.

Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj. Ansökningsperioden börjar den 15 februari.

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel- och dubbelrum och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Du kan även bo här enstaka dagar. För deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva. Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde. Från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget och tåget till Stockholm tar ca två timmar från Skövde. Tidaholm ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med ( Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett rikt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker. Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med foilk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten, Kräftivalen och framförallt Cruisingen.

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott  på Hellidsbergets sluttning. Folkhögskolan har i dag cirka 185 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950-talet och ägs av  Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla. Dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Goda kunskaper om barn och ungdomars utveckling samt socialpsykologi. Grundläggande kunskap inom psykologi och sociologi. Fördjupande kunskaper om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Goda kunskaper om pedagogik, lärandeteorier och olika inlärningsstilar. Fördjupade kunskaper om lärarassistentens roll och funktion. Grundläggande kunskap inom kommunikation. Goda kunskaper om ledarskap och grupprocesser, konflikthantering och hur man arbetar för att få en god studiemiljö. Grundläggande kunskaper i att föra stödjande och utvecklande samtal. Grundläggande kunskap om att utföra administrativa uppgifter och förbereda digitala läromedel för lektioner. God kunskap om det svenska skolsystemet, dess värderingar och regelverk. Grundläggande kunskap om barnkonventionen.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://helliden.se/utbildningar/lararassistent/