Skövde konstskola

Ansökan stängd

Skövde konstskola är en kurs på Hellidens folkhögskola med lokaler i Skövde. Konstskolan är en grundläggande konstnärlig utbildning på 1-2 år vars mål är att ge fördjupade kunskaper inom konstområdet med tonvikt på teckning och måleri. Lärarna på Skövde konstskola är själva aktiva konstnärer med goda kontakter inom det svenska konstlivet. Utbildningen är studie- och yrkesorienterande inför vidare studier på högskola eller egen konstnärlig verksamhet.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: arbetsprov/intervju

Kostnader: Kursen är avgiftsfri men skolan tar ut avgifter för gemensamma kostnader. Kostnaderna är 410 kr/månad (försäkring, vissa obligatoriska studieresor, kultur, telefon och IT, kopiering och utskrifter, visst obligatoriskt material, förmiddagskaffe).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Plats för kursen: Skövde

Kontakt:
Gyrith Gustafsson

Telefon: 070-690 60 62
E-post:
gyrith@skolahelliden.seVi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj.

Kursens innehåll

På Skövde konstskola får du en grundläggande konstnärlig utbildning där du får prova olika tekniker och arbetsmetoder inom framför allt teckning och måleri. Styrda uppgifter och övningar, enskilt och i grupp, varvas med självständigt arbete. Kroki är ett stående inslag i undervisningen. Kontinuerliga bildgenomgångar, samtal kring dina och andras bilder och utställningsbesök hjälper dig att definiera ditt eget konstnärskap. Din aktiva närvaro och egna initiativ är en förutsättning för ett bra studieår. Konstskolan samarbetar med Konstmuseet i Skövde vars samlingar och pågående arbete med samtidskonst skapar en koppling både bakåt och framåt i tiden. Läsåret avslutas med en utställning i skolans lokaler.

Varje läsår innehåller fyra veckor med valbara kurser där du ges möjlighet att fördjupa dig ytterligare i ett intresseområde inom Hellidens breda utbud av kurser. Innehållet varierar mellan läsåren men kan vara till exempel screentryck, litografi, novellskrivning, måleri, handpapperstillverkning, silversmide, tuschteckning, keramik, ikonmåleri och friluftsliv. De flesta valbara kurserna är i folkhögskolans lokaler på Hellidens slott i Tidaholm.

Rosa huset, konstskolans lokaler i Skövde

Skövde konstskola är en del av Hellidens folkhögskola men studierna är huvudsakligen förlagda till Rosa huset, en historisk byggnad i centrala Skövde. Rosa Huset ligger ett stenkast från Skövde resecentrum och goda kommunikationsmöjligheter med buss och tåg. Du får en egen ateljéplats som du har tillgång till dygnet runt. Vi delar lokaler med Skaraborgs konstgrafiska verkstad, yrkesverksamma konstnärer som har ateljéplats i huset och Kulturarbetscentrum, som är en ideell förening för kulturarbetare i Skaraborg. Denna blandning av aktörer gör Rosa huset till en kulturell knutpunkt i Skövde, där det i stort sett alltid är något spännande på gång.

Rigmor Melin-stipendiet

Rigmor Melin var en lokal konstnär som 2019 testamenterade medel till ett stipendium inom Skövde konstskola. Det delas ut till deltagare på konstskolan, som visat särskilt framstående utveckling under studieåret. Stipendiet ges till en till två deltagare per år och är på 10 000 kronor per person.

Ansökan till Skövde konstskola ska innehålla:

  • Arbetsprover i form av högst tio av dina egna verk i jpg eller pdf, numrerade
  • En förteckning över dina arbetsprover med information om storlek och teknik
  • Ett personligt brev där du berättar varför du vill gå på Skövde konstskola
  • Kopior av dina betyg och intyg, sparade i PDF eller JPG-format
  • Ett personbevis för studier från Skatteverket 

Gör så här:

Klicka på länken “till ansökan”. Då kommer du till vår ansökningssida där du skapar en profil, fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom det är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare, logga in igen och komplettera.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Utbildningen ger kunskaper för dig som vill söka vidare till högre konstnärliga utbildningar.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://helliden.se/utbildningar/skovde-konstskola/