Textil grund

Ansökan stängd

Vår grundkurs är för dig som vill fördjupa dig i textila tekniker. Vi tror att du älskar färg, form och mönster. Detta är en kurs med ett brett textilt innehåll men med tonvikt på textiltryck och mönsterdesign.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev. mer info www.helliden.se

Kostnader: Kursen är som helhet avgiftsfri men skolan tar ut avgifter för gemensamma kostnader. Kostnaden är 680 kr/månad (försäkring, kultur, telefon och IT, kopiering och utskrifter, visst obligatoriskt material).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 25 maj 2022

Kontakt:
Bertil Lindgren

Telefon: 0705128002
E-post:
bertil.lindgren@helliden.se


Vi börjar antagningen den 3 maj och antar därefter löpande i mån av plats fram till kursstart. För bäst chans till plats bör din ansökan vara inne senast till 3 maj. Ansökningsperioden öppnar 15 februari

Färger, mönster och former, vi är omgivna av dem och de gör oss gott! Är du en av oss som vill göra egna mönster och textiltryck, för ditt nöjes skull eller för att sprida till andra? Det här är en kurs för dig som vill lära dig att göra egna textiltryck och andra textila tekniker. Du får lära dig olika trycktekniker, hur du utformar dina mönster och hur du når det bästa resultatet. Detta är kursen för dig som älskar färg, form och textil.

Redan efter första veckan har du gjort fotoschablon, blandat färg och tryckt ditt första tryck.

Verkstaden har du tillgång till dygnet runt i stort sett alla årets dagar, den är rymlig och funktionell, specialbyggd för handtryck men du har även tillgång till datorer och fotostudio.

Kursen passar många, är du ung och vill ha en bra start, så har du den här! Mitt i livet någonstans och vill testa något nytt, eller kanske väcka ett gammalt intresse så passar kursen dig. Är du över pensionsålder och vill utveckla något du inte hunnit innan så kommer du i gott sällskap här. Vi har en härlig blandning av deltagare i alla åldrar och det trivs vi med. 

Kursen har ett brett textilt innehåll med tonvikt på textiltryck, men även andra textila områden som färgning, ulltovning, broderi och textilbild ingår. Du får även lära dig hur du ska fotografera och dokumentera ditt arbete för blogg, Instagram, Facebook och trycksaker. Den här kursen ger dig tid att fördjupa och utveckla dig inom varje område och med en erfaren lärare som följer dig och ger dig personlig handledning och peppning hela vägen! Det är en kurs som syftar till att ge dig inspiration att skapa nya mönster och andra textila arbeten och ge dig glädjen av att arbeta med andra med samma intresse.


Efter kursen kan du arbeta självständigt med textilt hantverk. Du har naturligtvis även en mycket bra grund för högre studier inom design och form. Deltagare som tidigare studerat hos oss arbetar idag med mönsterdesign, grafisk form, textilforskning, som illustratör och med textiltryck både som anställda och i egen verksamhet.

Lärare för kursen är Ida Lundell. Ida har gått ett kandidatprogram i textilkonst vid det som nu heter HDK-Valand, på Stenebyskolan i Dals Långed. Efter examen gick hon ett fristående projektår på skolan. Nu senast har hon arbetat som lärare och har även en lärarutbildning med sig. Vill du se mer av Idas eget arbete så hittar du henne på Instagram ida.lundell 

I kursen ingår:

● Screentryck / Handtryck
● Olika metoder att skissa och utveckla mönster
● Rapporterade mönster och flerfärgstryck
● Materialkunskap
● Färgkomposition
● Mönsterkomposition
● Broderi
● Tovning
● Färgning
● Textil bild

Du ser, det här är en väldigt inspirerande och framför allt rolig kurs som kommer att ge dig minnen för livet. Textil grund kan du gå utan att ha några grundkunskaper. Efter detta år kan du läsa kursen Textil fortsättning, som är ett mer fördjupande år som du planerar ihop med din lärare.Varje vecka har alla konsthantverksdeltagare kroki för att träna samspelet mellan öga och hand. Du få även kunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete men även för att använda som eget uttrycksmedel. Du får lära dig att ta bra foton på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på webb eller som utskrift. I bildämnet får du lära dig färglära och att arbeta med olika material och tekniker. Ungefär 20 procent av kursen är bild/ foto och 80 procent av kursen är schemalagt till teknik men du kan använda verkstäderna efter lektionstid.

Varje läsår innehåller även fyra veckor där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, handpapperstillverkning, bokbinderi, tusch, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser, innehållet varierar mellan läsåren. Beroende för vilken kurs du väljer, kan vissa materialkostnader tillkomma för kursen.

Så här ansöker du till Textilkursen

Din ansökan ska innehålla

● Ett brev där du beskriver varför du vill gå kursen
● Kopior på dina betyg och intyg, sparade som pdf eller jpg
● Ett personbevis för studier från Skatteverket 

Spara dessa som .pdf filer.

Du klickar sedan på länken ansök. Du kommer då till vår ansökningssida där du skapar en profil och sedan fyller i din ansökan och laddar upp bilagor. Har du tidigare ansökt digitalt till en oss eller till en annan folkhögskola använder du samma inloggning. Kontrollera dina uppgifter noga eftersom det är de vi använder när du får besked. När du gjort din ansökan och lämnat in den kan du återvända senare , logga in igen och komplettera och ändra.

Du kan bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel och dubbelrum, och bor du där ingår frukost och lunch vardagar. Det kan även att bo här enstaka dagar. För deltagare gäller särskilda priser men vårt vandrarhem finns på de vanliga bokningssidorna.

Tidaholm är en vänlig liten stad med mycket att uppleva. Det finns bussförbindelser med både Falköping och Skövde. Från Falköping når du Göteborg efter drygt en timme på tåget och från Skövde tar det cirka två timmar till Stockholm. Tidaholm ligger i gammal kulturbygd och du har flera småstäder i närheten. I kanten av Tidaholm börjar Hökensås med (Outdoor Hökensås ) fiske, vandrings och cykelleder i en vild natur.

Tidaholm har ett rikt föreningsliv med stora möjligheter till sport och träning både enskilt och i lag. Staden har ett rikt kulturliv, många fik och ett flertal loppisar och second hand butiker Varje onsdag är det torgdag då alla “går fram” och det är fullt med foilk överallt. Tidaholm är stan med runt 700 arrangemang varje år och där alla är med när det händer nåt på stan. Stora folkfester är Konstnatten och Kräftivalen. 

Hellidens folkhögskola har sina lokaler i och runt Hellidens Slott. Folkhögskolan har i dag ca 185 deltagare som studerar på plats eller distans. Folkhögskolan startade i början av 1950-talet och ägs av  Blåbandsrörelsen. Vi har en tydlig policy mot alkohol och droger som inte är tillåtna på skolan. Vi vill vara en modern folkhögskola med aktuellt kursutbud och en bra och trygg studiemiljö för alla dessutom är vi en fristad för de som haft en uppväxt skadad av droger, eller själva behöver undvika dessa.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://helliden.se/utbildningar/textil/