Grafisk form och illustration

Profilkurs Hellidens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Kursen är en fördjupning inom grafisk formgivning och illustration. En viktig del av kursen är idéarbete. Vi arbetar både analogt och digitalt.  Du söker med arbetsprover.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: arbetsprov

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Du betalar 668 kr per månad för gemensamma kostnader.

Kontakt: Yvonne Jonsson

Telefon: 0502-178 00

E-post:
yvonne.jonsson@helliden.se

Vi börjar med grundläggande tekniker som skissarbete, teckning, typografi, komposition och färglära. Efterhand övergår vi till större projekt, med möjlighet för dig att styra mer över innehållet.  Genomgångar i Illustrator, Photoshop och InDesign ingår och integreras i övriga ämnen. Du har tillgång till våra lokaler dygnet runt.

Dina huvudlärare på kursen är utbildade design- och bildpedagoger med stor kunskap och lång erfarenhet inom ämnesområdet. Under året anlitas även yrkesverksamma gästlärare för kurser i till exempel typografi, grafisk formgivning, berättande i serie- och fanzineform samt bokbinderi. Vi arbetar med  mix av lärarledda lektioner, föreläsningar, eget praktiskt arbete, individuell handledning och redovisningar. Kursens pedagogiska upplägg syftar till att främja självständighet och öka tilliten till det egna konstnärliga arbetet.  

Valbara veckor

Fyra veckor under läsåret bryts schemat för valbara kurser där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, screentryck, bokbinderi, tusch, silversmide, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser. Innehållet varierar mellan läsåren.

Lokaler

Vi håller till i stora och rymliga lokaler. Du får en egen arbetsplats med skrivbord och materialförvaring. Här finns ateljéplats och stora möjligheter till allt från stora måleriprojekt till pingis. Du har tillgång till datorer, lokaler och utrustning även utanför lektionstid.

Kursen förbereder dig för vidare studier på högskolenivå inom konst och design eller för fortsatt eget arbete. Många av våra deltagare söker sig vidare till högskoleutbildningar inom området. Vi har deltagare som till exempel fortsatt till HDK-Valand, Konstfack eller Beckmans, andra fortsätter inom andra yrken eller med egna verksamheter. Oavsett vad du väljer att göra efter vår utbildning är ett kreativt år utvecklande på många områden och något som du har nytta av hela livet.

Ansökan

 • Ett personligt brev

 • Arbetsprover som beskrivs här nedanför.

Obligatoriska uppgifter för Grafisk form och illustration:

Uppgift 1

Kommer du ihåg ditt första sommarlov, skrubbsåren när du trillade av cykeln, oxjärparna i skolmatsalen eller första gången du...? Kan du föreställa dig hur det var när din mormor och morfar träffades? Illustrera ett minne, en händelse ur din historia. Det kan vara något som har hänt dig. Det kan också vara något som hände innan du fanns, i din släkt till exempel. Arbeta i valfri teknik.

Uppgift 2

Välj fem valfria arbeten gjorda för hand eller med digital teknik. Det kan vara teckning, måleri, grafisk form, typografi, handtextning, illustration, collage eller den teknik du själv väljer. 

Vi tar gärna emot dig om du vill göra ett studiebesök  och uppleva hur vi har det på Hellidens folkhögskola. Hör gärna av dig i förväg så kommer vi överens om en tid.  Då har vi  större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utbildningen förbereder dig för vidare studier eller fortsatt eget arbete inom designområdet. Du får kunskaper i grafisk formgivning, visuell kommunikation och illustration.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://helliden.se/utbildningar/grafisk-form-och-illustration/

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln