Keramik  fortsättning

Ansökan stängd
Skola:
Hellidens folkhögskola
Plats:
Tidaholm - Västra Götalands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev, arbetsprover mer info www.helliden.se

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Du betalar 694 kr per månad för gemensamma kostnader.

Kontakt: Moa Edlund

Telefon: 0722515940

E-post:
moa@skolahelliden.se

Vår fortsättningskurs vänder sig till dig som har grundläggande kunskaper inom keramiken. Fokus ligger på egna projekt. Ditt arbete följer en personlig plan som du och dina lärare gör tillsammans.

Detta är ett år där du som har grundkunskaper inom keramik kan utvecklas, bredda och fördjupa dina kunskaper. Utbildningen bygger till stor del på egna projekt som du får handledning i att planera och genomföra. Det finns möjlighet för dig som går fortsättning att följa med i grundkurserna om det är någon teknik du vill repetera eller inte har tidigare erfarenhet av. 

Vi har en välutrustad verkstad där alla deltagare får en egen arbetsplats, ett välutrustat glasyrrum, lerbearbetningsrum, ugnsrum samt drejskivor. Vi har en fin ugnspark med två elugnar varav den ena också kan bränna reducerande med gas, samt tre vedeldade utomhusugnar, en rakuugn, en saltugn och en ittagamaugn. Du som deltagare har tillgång till verkstaden dygnet runt alla dagar i veckan.

 

Din huvudlärare är Moa Edlund Andersson.  Hon är keramiker med skulptur och offentliga utsmyckningar som sin specialitet och har fått mycket uppmärksamhet för sina skulpturer av tanter.

 

Det finns stora möjligheter att själv påverka utbildningens innehåll och fördjupa sig i tekniker du är intresserad av. Hos oss är  utbildningen individuellt anpassad. Du lägger själv upp kursinnehållet i tätt samarbete med dina lärare. Det vi inte kan sen tidigare listar vi ut och lär oss tillsammans. Allt är möjligt! 

 

Varje vecka har alla deltagare som läser konsthantverk kroki för att träna samspelet mellan öga och hand. Du få även kunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete. Dessa kunskaper kan du även använda  som eget uttrycksmedel.

Du får lära dig att ta bra bilder på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på nätet eller som utskrift. I bildämnet får du lära dig färglära och att arbeta med olika material och tekniker. Ungefär 20 procent av kursen är bild/foto och 80 procent av kursen är schemalagd till teknik. När du har lärt dig grunderna har du tillgång till verkstaden dygnet runt.

 

Valbara veckor

 

Fyra veckor under läsåret bryts schemat för valbara kurser där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, screentryck, bokbinderi, tusch, silversmide, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser. Innehållet varierar mellan läsåren. 

 

Tidigare deltagare har utbildat sig vidare på t ex keramik och glas på Konstfack, Keramikkonst på HDK, bildlärarutbildning och hantverkspedagog. Utbildningen är även väldigt bra för dig som arbetar som bildlärare eller fritidslärare och vill fördjupa dig inom keramik.

 

Ansökan

För att skicka in din ansökan behöver du: 

 

  • Ett brev där du beskriver varför du vill gå kursen och som beskriver det projekt du vill arbeta med under året. Du som söker kursen utifrån kan komma att bli kallad till en intervju.

  • Tre till fem foton på egna arbeten inom tekniken med korta texter som beskriver varje bild.

  • Kopior på dina betyg och intyg sparade som pdf eller jpg 

 

 



Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://helliden.se/utbildningar/keramik-fortsattning/

Fler kurser inom: Drejning Raku Drejning Glasyr Stengods

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/