Keramik Grund

Profilkurs Hellidens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Detta är en grundkurs som inte kräver tidigare erfarenhet av keramik. En keramiker kan arbeta med skulptur, konst och bruksföremål. Experimentlusta och nyfikenhet är viktiga i kursen. 

 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Du betalar 694 kr per månad för gemensamma kostnader.

Kontakt: Moa Edlund

Telefon: 0722515940

E-post:
moa@skolahelliden.se

Vi har en välutrustad verkstad där alla deltagare får en egen arbetsplats. I verkstaden finns ett glasyrrum, lerbearbetningsrum, ugnsrum och drejskivor. Vi har en fin ugnspark med två elugnar. Dessutom har vi tre vedeldade utomhusugnar, en rakuugn, en saltugn och en ittagamaugn.

Din huvudlärare är Moa Edlund Andersson.  Hon är keramiker med skulptur och offentliga utsmyckningar som sin specialitet. Hon har fått mycket uppskattning  för sina skulpturer av tanter.

Du som deltagare har tillgång till verkstaden dygnet runt alla dagar i veckan.

Här ett urval av kursens innehåll:  

● Drejning 

● Ringling 

● Kavling 

● Skulptur 

● Glasering och andra dekortekniker 

● Vedbränning 

● Lerbearbetning 

● Säkerhet och arbetsmiljö 

● Utställningsbygge

Du får en bred keramisk bas att stå på.  Dessutom får du  stora möjligheter att påverka utbildningens innehåll och fördjupa dig i tekniker du är intresserad av.  

Antagningskrav

Kursen har inga formella kunskapskrav. Den passar såväl dig som är nybörjare som dig som har kommit en bit på vägen.

 Varje vecka har alla deltagare som läser konsthantverk kroki för att träna samspelet mellan öga och hand. Du få även kunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete. Dessa kunskaper kan du även använda  som eget uttrycksmedel.

Du får lära dig att ta bra bilder på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på nätet eller som utskrift. I bildämnet får du lära dig färglära och att arbeta med olika material och tekniker. Ungefär 20 procent av kursen är bild/foto och 80 procent av kursen är schemalagd till teknik. När du har lärt dig grunderna har du tillgång till verkstaden dygnet runt.

Tidigare deltagare har utbildat sig vidare på keramik, glas på Konstfack, Keramikkonst på HDK Valand, Bildlärarutbildning och Hantverkspedagog. Utbildningen är väldigt bra för dig som arbetar som bildlärare eller fritidslärare och vill fördjupa dig inom keramik.

Valbara veckor

Fyra veckor under läsåret bryts schemat för valbara kurser där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, screentryck, bokbinderi, tusch, silversmide, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser. Innehållet varierar mellan läsåren. 

Vi tar gärna emot dig om du vill komma besök, se och uppleva hur vi har det här på Helliden. Hör gärna av dig i förväg, så kommer vi överens om en tid och har större möjligheter att ta emot dig på ett bra sätt.

Ansökan

För att skicka in din ansökan behöver du:

● Ett brev där du beskriver varför du vill gå kursen och vad du har för förväntningar på året

● Kopior på dina betyg och intyg

Sätt ihop dessa i en pdf.

 

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://helliden.se/utbildningar/keramik-1-och-2/

Fler kurser inom: Drejning Raku Drejning Glasyr Stengods

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/