Textil grund

Profilkurs Hellidens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Vår grundkurs är för dig som är nyfiken på textila tekniker. Det här är en kurs med tyngdpunkt på textiltryck. Här får du lära dig att göra egna textiltryck och skapa mönster.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev. mer info www.helliden.se

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Du betalar 694 kr per månad för gemensamma kostnader.

Kontakt: Moa Edlund

Telefon: 0722515940

E-post:
moa@skolahelliden.se

Kursen har ett brett textilt innehåll med tonvikt på textiltryck, men även andra textila områden som färgning, tovning, broderi och textil bild ingår.Verkstaden har du tillgång till dygnet runt i stort sett läsårets alla dagar, den är rymlig och funktionell, specialbyggd för handtryck. Du har också tillgång till fotostudio där du får lära dig hur du ska fotografera och dokumentera ditt arbete för blogg, Instagram, Facebook och trycksaker. 

I kursen ingår också bild och kroki där du övar din kreativitet, skissmetod och formkänsla.

Den här kursen ger dig tid att fördjupa dig inom varje område. Din lärare följer dig och ger dig personlig handledning och peppning hela vägen. Det är en kurs som syftar till att ge dig inspiration att skapa nya mönster och andra textila arbeten.  Du får också  glädjen av att arbeta med andra med samma intresse och lära tillsammans som en grupp.

Kursen passar många och har en härlig blandning av deltagare i alla åldrar och med olika erfarenheter och det trivs vi med. Redan efter första veckan har du gjort fotoschablon, blandat färg och tryckt ditt första tryck.

 

Efter kursen kan du arbeta självständigt med textil. Du har naturligtvis även en mycket bra grund för högre studier inom design och form. Deltagare som tidigare studerat hos oss arbetar idag med mönsterdesign, grafisk form, textilforskning, som illustratör och med textiltryck både som anställda och i egen verksamhet.

Lärare för kursen är Ida Lundell. Ida har en kandidatexamen i textilkonst från HDK-Valand vid Steneby. Vill du se mer av Idas eget arbete så hittar du henne på Instagram ida.lundell.

I kursen ingår:

● Screentryck/Handtryck
● Olika metoder att skissa och utveckla mönster
● Rapporterade mönster och flerfärgstryck
● Materialkunskap
● Färgkomposition
● Mönsterkomposition
● Broderi
● Tovning
● Färgning
● Textil bild

Textil grund kan du gå utan att ha några grundkunskaper. Efter detta år kan du läsa kursen Textil fortsättning som är ett mer fördjupande år som du planerar ihop med din lärare.

Varje vecka har alla deltagare som läser konsthantverk kroki för att träna samspelet mellan öga och hand. Du få även kunskaper i att använda teckning och foto som naturliga delar i ditt skiss- och idéarbete. Dessa kunskaper kan du även använda  som eget uttrycksmedel.

Du får lära dig att ta bra bilder på dina arbeten för att på bästa sätt presentera ditt hantverk på nätet eller som utskrift. I bildämnet får du lära dig färglära och att arbeta med olika material och tekniker. Ungefär 20 procent av kursen är bild/foto och 80 procent av kursen är schemalagd till teknik. När du har lärt dig grunderna har du tillgång till verkstaden dygnet runt.

Ansökan

För att skicka in din ansökan behöver du:

● Ett brev där du beskriver varför du vill gå kursen och vad du har för förväntningar på året

● Kopior på dina betyg och intyg

Sätt ihop dessa i en pdf.

 Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://helliden.se/utbildningar/textil/

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln