Hjo Konstskola - konstnärligt projektår

Ansökan stängd

Hjo Konstskola - konstnärligt projektår

Hjo folkhögskola

Ansökan stängd
Det konstnärliga projektåret är en eftergymnasial kurs. Du har du möjlighet att fokusera helt och hållet på ditt eget skapande, utveckla ditt konstnärliga språk och realisera mål och projekt. Året förbereder också för högre konstnärliga studier samt för det självständiga arbetet som konstnär. Du kommer att ha en rymlig ateljéplats och tillgång till skolans lokaler dygnet runt.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymnasium eller motsvarande, grundläggande konstutbildning, projektbeskrivning, arbetsprover och personligt brev

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2021 - 10 jun 2022

Kontakt:
Bill Haberman

Telefon: 0503-323 15
E-post:
bill.haberman@hjofolkhogskola.se


För vem

Kursen passar dig som vill förbereda dig för självständigt arbete som konstnär eller inför ansökningar till olika konstnärliga högskolor. Utbildningen är till för dig som har genomgått en konstnärlig grundutbildning (t.ex. ett eller två år på folkhögskola) och har gedigna konstnärliga kunskaper. Du förväntas veta vad du vill utveckla under året - alltså ha tydliga mål. Detta kräver en viss konstnärlig mognad. Du har kanske t.ex. under tidigare utbildningar provat många tekniker och uttryckssätt och vet nu vad det är du vill fördjupa dig i och arbeta med, teknik- eller idémässigt.  Du kommer att få en mentor som ger dig vägledning och hjälp för att kunna nå ditt mål, men det förväntas att du kan arbeta självständigt. 

Innehåll

Vi ger information om och samtalar konstnärsyrkets förutsättningar i det rådande kulturella samhällsklimatet. Genom olika undervisningsmoment får du kunskap om marknadsföring och muntlig, skriftlig och bildlig presentationsteknik samt information om olika möjligheter och verktyg en konstnär har till sitt förfogande. Du får under året erfarenhet av att ordna utställningar med allt vad det innebär, planering, marknadsföring, hängning m.m. Du får lära dig att dokumentera ditt arbete och arbeta med digital bildbehandling för att kunna ha bra bildmaterial till en portfolio, marknadsföring eller ansökningar av olika slag. Kursen behandlar även ekonomi för konstnärer. En grundkurs i att starta eget företag ingår. Under året bjuds yrkesverksamma konstnärer in till skolan för att berätta om sin verksamhet. Du har allt material och alla tekniker som finns tillgängliga på skolan till ditt förfogande för det du vill arbeta med. Du kan därtill ta del av alla kurser som erbjuds eleverna på Konst 1 & 2 och Concept art & Illustration. Alla lärare och mentorer på kursen är utövande konstnärer.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Konstnärsutbildningen är i högre grad än grundutbildningen yrkes- och projektinriktad. Den förbereder och utvecklar dig inför det självständiga arbetet som konstnär eller för studiesituationen på en konsthögskola. Du söker till utbildningen med en projektbeskrivning samt exempel på ditt arbete. Du har efter kursen arbetat målmedvetet med olika konstnärliga projekt och har en förmåga att driva ditt arbete framåt. Du har kunskaper om konstnärsyrkets förutsättningar.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://folkhogskolan.com/hjo-konstskola/konstnarligt-projektar