Språket är inte glömt men raderna är brutna

Profilkurs Kvinnofolkhögskolan
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  25%
 • Längd:
  1 år Två terminer, alternativt en termin (9 januari till 31 mars) för sökande till VT–23.
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Kursen ”Språket är inte glömt men raderna är brutna” är en litteratur- och skrivarkurs som undersöker modern skönlitteratur om rasism och exil i Sverige.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 9 jan 2022 - 31 mar 2023

Kostnader: 300kr

Kontakt: Lizette Romero Niknami

Telefon: 031-780 35 00

E-post:
lizette.romero@kvinnofolkhogskolan.se

Språket är inte glömt men raderna är brutna är ingen vanlig litteraturkurs utan en möjlighet att tillsammans undersöka relationen mellan förtryck och estetik utan förenklingar och exotisering. Kursen kommer ur ett behov att undersöka litteratur om rasism med omsorg, ömhet, estetisk och politisk blick, och att tala om relationen mellan rasism och estetik på ett sätt som varken reducerar oss till våra erfarenheter eller osynliggör dem.

Kursen kommer bland annat ställa frågorna: Vilka gemensamma mönster finns det i litteraturen vi läser och på vilka sätt skiljer de sig åt? Hur relaterar skildringen av rasism i litteraturen med klass, kön, genus, sexualitet och funktion. Kan man tala om antirasistiska estetiker? Vad kan flerspråkighet och erfarenhet av rasistisk språkpolitik innebära för skrivandet?

På kursen Språket är inte glömt men raderna är brutna kommer vi även att skriva om exil och rasism, i samtal med varandra och texterna vi läser. Vi kommer att ha textsamtal som fokuserar på hur rasism och exil skildras i våra egna texter.

Kursen är på 25 procent och går över två terminer, alternativt en termin (9 januari till 31 mars) för sökande till VT–23. 

Kursen ges på distans förutom fyra obligatoriska helgträffar i Göteborg på Kvinnofolkhögskolan. Kursens namn "Språket är inte glömt men raderna är brutna" kommer från en rad i Burcu Sahins diktsvit Broderier.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://kvinnofolkhogskolan.se/kurs/spraket-ar-inte-glomt-men-raderna-ar-brutna/

Kvinnofolkhögskolan

Kvinnofolkhögskolan är en feministisk folkhögskola i centrala Göteborg. Här studerar kvinnor och transpersoner i olika åldrar, med olika bakgrund, mål och studievanor.

Vi har kurser på grundskole- och gymnasienivå, kurser inriktade på feministiska studier och olika temakurser. Gemensamt för all undervisning är att den har genusperspektiv.  All verksamhet är religiöst och partipolitiskt obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kvinnofolkhögskolan
Första Långgatan 28 B
413 27 Göteborg

Telefon: 031-780 35 00
E-post: expedition@kvinnofolkhogskolan.se
Webbadress: http://www.kvinnofolkhogskolan.se/