Allmän kurs – Språk och samhälle

Ljungskile folkhögskola


Ansök nu
Behöver du få behörighet i svenska som andraspråk för vidare studier? Då är detta kursen för dig.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För att kunna börja kursen bör du ha godkänt i SFI D eller ha motsvarande kunskaper.

Kostnader: Se information på skolans egen hemsida

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2019 - 29 maj 2020

Kontakt:
Gudrun Romeborn

Telefon: 0736-44 65 03
E-post:
gudrun@ljungskile.org

 

Allmän kurs med inriktning språk och samhälle är en språk- och studieförberedande kurs där du också lär dig mer om samhället och världen omkring oss, som demokrati, livsåskådning och miljö. Vi tränar svenska språket, bland annat svensk grammatik, olika texttyper och redovisningsformer, och orienterar oss i samhället genom temastudier.

Under året får du studievägledning och hjälp med en personlig planering för vidare studier för just dig. Det finns också möjlighet att läsa engelska och matematik som tillval.

Efter avslutad kurs får du ett studieomdöme som du kan använda för att söka till andra utbildningar. Studieomdöme är folkhögskolornas egen form för bedömning av den studerandes förmåga till vidare studier.

Behörighet

För att kunna börja kursen bör du ha godkänt i SFI D eller ha motsvarande kunskaper.

Om utbildningen

Det är viktigt att du kan studera och närvara på heltid eftersom folkhögskolestudier bygger på deltagande och samarbete.

Kurstid är ett år med möjlighet till förlängning ytterligare ett år. Om du vill kan du sedan söka till skolans andra allmänna kurser för att läsa in din gymnasiekompetens.

Att studera på folkhögskola

På folkhögskolan studerar du tillsammans med andra. Som vuxenstuderande på folkhögskola har du stora möjligheter att påverka och ta ansvar för dina studier. Genom att samarbeta i olika grupper, lär du av och med dina kurskamrater. Deltagare och lärare planerar delar av kursen tillsammans. Ofta studerar vi i teman, då vi läser olika ämnen samtidigt. Ett tema kan handla om till exempel politik, demokrati, mat, miljö eller hälsa. Studiebesök och utflykter är vanligt på våra allmänna kurser.

Om du vill kan du bo på skolan
Du delar då kök och TV-rum med svenska kamrater och får mycket träning i svenska även efter skoltid. Vi har ca 85 rum som vi hyr ut till kursdeltagare.

Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla
Skolan ligger fint med härlig utsikt över en havsvik. Vi har bra förbindelser med tåg och buss till Uddevalla (15 min), Göteborg (50 min) och Stenungsund (20 min).

Ansökan och antagning
Vi kan anta deltagare ända fram till kursstarten som är 29 januari. Du kan göra din ansökan till kursen på dator eller mobil.

Kontakta oss
Om du är intresserad av kursen, om du har frågor, om du vill besöka skolan och prata med oss så är du välkommen att kontakta oss:

Jennie Majberger Wiedel, lärare: 0736-44 65 71, jennie@ljungskile.org 

Gudrun Romeborn, lärare: 0736-44 65 03, gudrun@ljungskile.org.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.ljungskile.org/sprakochsamhalle/