Allmän kurs – Livskursen, samhällsvetenskaplig/ humanistisk

Behörighetsgivande kurs Ljungskile folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Vi undersöker olika perspektiv på samhället, på människan och livet för att bättre förstå, bli delaktiga och kunna påverka. Samtal och diskussioner, skapande och skrivande.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: inga särskilda

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Se information på skolans egen hemsida

Kontakt: Jan Johansson

Telefon: 073-6446534

E-post:
jan.johansson@ljungskile.org

"Livskursen" startar i den vardag vi dagligen möter. Vad har format vårt samhälle och oss själva? Hur ska vi leva? Vart är vi på väg?

Genom olika tema som

 • Skola, kunskap, makt
 • Gruppen och jag
 • Vägen till nu
 • Globaliseringen
 • Livsåskådning
 • Hållbar framtid

gör vi tillsammans under året en resa genom historien fram till nu. Vi lägger olika perspektiv på samhället, människan och livet för att bättre förstå oss själva, varandra och vår samtid. Se våra möjligheter och inte bara begränsningar!

I sökandet efter svar är det viktigt med kunskap om hur man söker svar, det är viktigt i att öva sig i att formulera relevanta frågor, värdera kunskapskällor och att förmedla kunskaper och insikter till andra. I allt detta är olika former av skapande en viktig del, vi har många språk att uttrycka oss på!

Kursen är anpassad för att på ett år kunna ge grundläggande behörighet till högskolan till den som har tillräcklig studiebakgrund, t ex 2 års studier på gymnasienivå. För den som behöver läsa mer än ett år planerar vi en tvåårig eller treårig studiegång inom Livskursens ram eller i kombination med övriga allmänna kurser.

I tematiska studier integrerar vi på ett spännande sätt: Svenska 1, Samhällskunskap 1b, Religion 1, Psykologi 1 och Historia 1a1. Valbara ämnen är: Svenska 2, 3, Svenska som andraspråk 2, 3, Engelska 5, 6, Matematik 1, 2, 3, Naturkunskap 1a1, 2 samt Historia 1a2.

Vår skola har goda förbindelser med tåg och buss till Göteborg (50 minuter) och Uddevalla (20 minuter).

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.ljungskile.org/utbildningar/gymnasieniva/livskursen/

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi har sju olika inriktningar på Allmän kurs (behörighetsgivande på gymnasienivå). På sommaren kan du gå på kortare kurser. Du kan bo på skolans internat eller pendla från Uddevalla och Göteborg med täta kommunikationer. Under terminerna är det bioföreställningar varje vecka och ibland konserter med musikstuderande. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/