Sommarakademien 2022: Makten över tanken

Sommar/helg/veckokurs Ljungskile folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  4 dagar
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Under årets akademi diskuteras de maktfunktioner som präglar vårt tänkande. Omfattande program med föreläsningar och gemensamma samtal. I samverkan med Högskolan Väst.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: inga särskilda

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 7 aug 2022 - 11 aug 2022

Kostnader: Helpension, del i dubbelrum på vandrarhem: 4.380:- Helpension, enkelrum på vandrarhem: 4.980:- Helpension, del i dubbelrum på Ljung-/Västkustgården: 5.580:- Helpension, enkelrum på Ljung/Västkustgården: 6.860:- Dagpaket (ej boende och middag): 3.500:-

Kontakt: Gudrun Romeborn

Telefon: 0522-68 69 70

E-post:
gudrun.romeborn@ljungskile.org

Sommarakademien vid Ljungskile folkhögskola är en mötesplats och ett forum för dialog. Inspiration och fördjupande samtal bortom konventionella perspektiv.

Hur fungerar opinionsbildning och andra mekanismer som förskjuter hur sanningar och värderingar ser ut? Vad är det för kraftspel som utspelas i politik och historieskrivning? Några av landets främsta forskare och journalister belyser temat i dialog med bildkonstnärer, författare och musiker och i lyhörda samtal med alla deltagare.

Medverkande: 
Petra Carlsson är professor i systematisk teologi
Anders Ekström är professor i idé- och lärdomshistoria
Carolina Falkholt är konstnär
Gothenburg Combo består av musikerna David Hansson och Thomas Hansy
Bengt Kristensson Uggla
är professor i filosofi
Ellen Mattsson är författare
Elisabeth Ohlson Wallin är fotograf
Brit Stakston är mediestrateg och författare
Göran Therborn är professor i sociologi

Efter varje presentation tar ett gemensamt samtal vid – ordet är fritt och alla bidrar i en öppen dialog. Dialogerna pågår från frukost till sista kvällsmackan på verandan, under fyra dagar. Presentationerna är dialogöppnare och börjar brett den första dagen och fördjupar sig sedan mer och mer i ämnet under dagarna. En metod som uppskattas av deltagarna. I och med metoden rekommenderas att man deltar under alla fyra dagarna. Totalt leder dagarna till en utvecklad och fördjupad förståelse av årets ämne, genom presentationer med dialog, konsert, film och fortsatta samtal under kvällarna.

– Sommarakademien har funnits i ett tiotal år och det är ganska unikt att det akademiska fältet tillsammans med folkhögskola bjuder in till återkommande och fördjupad dialog i folkbildningens anda. Vi är stolta att vara arrangör för akademien, säger Gunnar Henning, styrelseordförande för Stiftelsen Ljungskile Folkhögskola och ledamot i Sommarakademiens arrangörskommitté.
Det är i mötespunkten mellan olika perspektiv där tankar och värderingar möts och prövas som demokratiska värderingar vårdas och där vi alla kan bidra och växa till värn för ett gemensamt, öppet och inkluderande samhälle. Den årligt återkommande Sommarakademien med temata över de senaste åren som Europa – varifrån och varthän, Bildning samt Demokratins kris berör högst aktuella områden i en tid där demokratins tidigare självklara betydelse riskerar att tappa sin breda och djupa förankring bland människor. Sommarakademien är för skolans räkning ett viktigt bidrag till folkbildningens demokrati-, bildnings- och kulturuppdrag.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.ljungskile.org/korta-kurser/sommarakademien/

Fler kurser inom: Samhälle

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi har sju olika inriktningar på Allmän kurs (behörighetsgivande på gymnasienivå). På sommaren kan du gå på kortare kurser. Du kan bo på skolans internat eller pendla från Uddevalla och Göteborg med täta kommunikationer. Under terminerna är det bioföreställningar varje vecka och ibland konserter med musikstuderande. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/