Allmän kurs – Estetisk profil musik (Umus)

Behörighetsgivande kurs Ljungskile folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

För dig som vill läsa in gymnasiet och samtidigt utveckla ditt musicerande med andra. Ger dig också den behörighet som krävs för vidare högskoleutbildning.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Se information på skolans egen hemsida

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 5 jun 2024

Kostnader: Se information på skolans egen hemsida

Kontakt: Helena Stenbäck

Telefon: 0736-44 65 56

E-post:
helena.stenback@ljungskile.org.org

Om utbildningen

Det är viktigt att du kan studera och närvara på heltid eftersom folkhögskolestudier bygger på deltagande och samarbete. Vi jobbar ofta i vår egen klass men inte bara. Det är många samlingar och aktiviteter tillsammans med andra som går på skolan. Vi åker också iväg på studiebesök ibland.

Kurstid är ett år med möjlighet till förlängning ytterligare ett år. 

Profilen
Ensemblespel, musikteori, skapande musik, instrumentundervisning/sång, körsång och scenträning. Vi gör regelbundet konserter på skolan och det finns övningsrum att tillgå på skoltid och fritid (även på lov).

Tematiska studier
Livsfrågor, samhällsfrågor, religion, svenska och historia studeras i temaform. Det finns många olika sätt att lära sig, därför arbetar vi på ett varierat sätt, med både enskilt arbete, diskussioner, grupparbeten, föreställningar och estetisk redovisning.

Inom ramen för temastudierna kan du läsa in följande ämnen: Svenska 1 (Sv A), Religion 1 (Re A), Samhällskunskap 1a1, Historia 1a1.

Valbara kurser
Utifrån vad du behöver och är intresserad av kan du välja mellan följande kurser: Svenska 2, 3 (motsvarar B, C+litteratur), Engelska 5, 6 (motsvarar A, B), Matematik 1, 2 (motsvarar A, B), Naturkunskap 1a1, 2 (motsv A, B), skapande.

Du väljer ett av dessa alternativ att ha enskild lektion på:
• piano
• sång
• kontrabas
• bas
• trummor
• gitarr

Du behöver ha erfarenhet från tidigare att sjunga eller spela tillsammans med andra, i musikskola, kör, eller egen grupp. Välkommen att kontakta oss, om du har frågor.

Behörighet till högskolan
Folkhögskolor har egna regler för grundläggande behörighet till högskolan. Man behöver bara läsa in det man saknar av de 10 gymnasiegemensamma ämnena (motsvarar kärnämnena i det gamla systemet). Man måste uppfylla ett krav på studietid. Den som läst minst två år på gymnasiet/vux måste läsa ett år på folkhögskola. Den som läst ett år på gymnasiet/vux eller arbetat ett år måste läsa två år på folkhögskola. Övriga måste läsa tre år på folkhögskola.

Läs mer om behörighetskraven på folkhögskolans hemsida.

Att studera på folkhögskola
På folkhögskolan studerar du tillsammans med andra. Som vuxenstuderande på folkhögskola har du stora möjligheter att påverka och ta ansvar för dina studier. Genom att samarbeta i olika grupper, lär du av och med dina kurskamrater. Deltagare och lärare planerar delar av kursen tillsammans. Ofta studerar vi i teman, då vi läser olika ämnen samtidigt. Ett tema kan handla om till exempel politik, demokrati, mat, miljö eller hälsa. Studiebesök och utflykter är vanligt på våra allmänna kurser.

Om du vill kan du bo på skolan
Vi har ca 90 rum som vi hyr ut till kursdeltagare.

Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla
Skolan ligger fint med härlig utsikt över en havsvik. Vi har bra förbindelser med tåg och buss till Uddevalla (15 min), Stenungsund (20 min) och Göteborg (50 min).

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.ljungskile.org/utbildningar/gymnasieniva/musikkursen-umus/

Fler kurser inom: Musik Allmän kurs Gymnasienivå

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens.

Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln