Allmän kurs – Naturvetenskap/ Naturbasår

Behörighetsgivande kurs Ljungskile folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Drömmer du om att bli läkare, veterinär, ingenjör eller biolog? Då är detta kursen för dig!

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För ettårig studieplan krävs godkänt i Matematik 2 eller B. För tvåårig studieplan: inga särskilda förkunskapskrav.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 5 jun 2024

Kostnader: Se information på skolans egen hemsida

Kontakt: Bengt Niklasson

Telefon: 0736-44 65 65

E-post:
bengt.niklasson@ljungskile.org

Om utbildningen

Det är viktigt att du kan studera och närvara på heltid eftersom folkhögskolestudier bygger på deltagande och samarbete. Vi jobbar ofta i vår egen klass men inte bara. Det är många samlingar och aktiviteter tillsammans med andra som går på skolan. Vi åker också iväg på studiebesök ibland.

Profilen
Du läser in de naturvetenskapliga ämnena med mycket lärarhjälp och utan prov. Om du saknar grundläggande behörighet till högskola så kan du läsa in den med mycket färre ämnen än på gymnasiet/komvux. 

Du kan välja att läsa endast naturämnena: Matematik 3 och 4, Fysik 1a och 2, Kemi 1 och 2, Biologi 1 och 2. Ett bra alternativ till Naturvetenskapligt basår på högskola! Du kan också läsa in grundläggande behörighet till högskola med folkhögskolornas enklare regler. Det som krävs då är ett läsår heltidsstudier på folkhögskola (om du läst 2 år på gymnasiet) och att du läser in det du saknar av ämnena: Sv 1 2 3, En 5 6, Ma 1, Sh 1a1, Hi 1a1, Re 1, Nk 1a1. 

Vi arbetar med en pedagogik utan prov. Kurslängden är 1–2 år beroende på förkunskaper. För ettårig studieplan krävs godkänt i Ma 2 /Ma B. Kursen passar bra även för dig som har ofullständiga betyg från NV- eller TE-programmmet.

Om du saknar högskolebehörighet registreras du på Allmän kurs och får grundläggande behörighet till högskola enligt ovan samtidigt som du läser de naturvetenskapliga ämnena. Kurslängden är 1–2 år. Har du läst minst två år på gymnasiet på NV /TE-program eller ett mer allmänt program och har godkänt i de flesta gymnasiegemensamma ämnena, så kan du läsa klart på ett läsår. Efter kursen får du intyg på godkända ämnen och ett studieomdöme (betyg) som du kan konkurrera med i folkhögskolornas urvalsgrupp BF när du söker högskola.

Om du har grundläggande behörighet till högskola från gymnasiet/vux, och väljer att läsa endast naturämnena på ett år på vår skola, så registreras du på Särskildkurs och får inte studieomdöme och inte tillgång till folkhögskolans urvalsgrupp BF. Du får intyg på godkända ämnen och när du söker högskola deltar du i urvalsgrupp BII, där du konkurrerar med meritvärdet på ditt gymnasiebetyg. Om du gör högskoleprovet deltar du även i den urvalsgruppen. Vår kurs skiljer sig från högskolornas basår! Vi har en liten klass, mycket lärartid och individuellt stöd, elevsamarbete och inga prov!

Om du har behörighet till högskola på ett folkhögskoleintyg så får du efter naturkursen ett nytt intyg och ett nytt studieomdöme. När du söker högskola konkurrerar du i urvalgrupp BF med det högsta av de två studieomdömena.

Att studera på folkhögskola
På folkhögskolan studerar du tillsammans med andra. Som vuxenstuderande på folkhögskola har du stora möjligheter att påverka och ta ansvar för dina studier. Genom att samarbeta i olika grupper, lär du av och med dina kurskamrater. Deltagare och lärare planerar delar av kursen tillsammans. Ofta studerar vi i teman, då vi läser olika ämnen samtidigt. Ett tema kan handla om till exempel politik, demokrati, mat, miljö eller hälsa. Studiebesök och utflykter är vanligt på våra allmänna kurser.

Om du vill kan du bo på skolan
Vi har ca 90 rum som vi hyr ut till kursdeltagare.

Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla
Skolan ligger fint med härlig utsikt över en havsvik. Vi har bra förbindelser med tåg och buss till Uddevalla (15 min), Stenungsund (20 min) och Göteborg (50 min).

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter kursen har du tillräckliga förkunskaper för alla naturvetenskapliga högskoleutbildningar.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.ljungskile.org/utbildningar/gymnasieniva/naturbasaret/

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/

Alla får möjlighet att visa att de kan

Stephanie Säterbring, 26 år, drömde om att bli läkare men trodde att det var omöjligt – tills hon fick reda på att hon kunde läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola. I höstas gick hon sin tredje och sista termin på Röda Korsets folkhögskola och nu är drömmen närmare än någonsin.

Läs hela artikeln