Allmän kurs – Vård och omsorg

Behörighetsgivande kurs Ljungskile folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
    2 år
  • Ansök senast:
    20 maj 2023
  • Kurstyp:
    Behörighetsgivande kurs

Vill du läsa in behörigheter för vidare studier och samtidigt få en yrkesutbildning till undersköterska? Då är vår profil Vård och omsorg rätt för dig!

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Sökande ska vara behörig för studier på gymnasienivå (godkänt i matematik, svenska och samhällskunskap från grundskola) eller bedöms klara utbildningen. Kunskaper i andra språk än svenska är en fördel. Vårderfarenhet är meriterande.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 5 jun 2024

Kostnader: Se information på skolans egen hemsida

Kontakt: Karin Engström

Telefon: 0522-68 69 54

E-post:
karin.engstrom@ljungskile.org

OBS! Till läsåret 2023/24 har vi endast antagning till årskurs 2. Har du gått utbildning till vårdbiträde och har ett diplom från VO-College? Då har du möjlighet att söka vår utbildning till undersköterska år 2. För att kunna bli antagen behöver du också Svenska eller Svenska som andraspråk 1. Välkommen att söka! Vi antar efter behörighet och ett personligt möte. Fortlöpande antagning.

Om utbildningen
Det är viktigt att du kan studera och närvara på heltid eftersom folkhögskolestudier bygger på deltagande och samarbete. Vi jobbar ofta i vår egen klass men inte bara. Det är många samlingar och aktiviteter tillsammans med andra som går på skolan. Vi åker också iväg på studiebesök ibland.

Profilen

Utbildningen är 2-årig och motsvarar skolverkets yrkespaket för undersköterska. Vi är certifierade medlemmar i Vård- och Omsorgscollege. Under förutsättning att du klarar alla kurserna får du efter avslutad utbildning ett intyg och diplom att du uppnått motsvarande innehåll. Om du väljer att enbart studera första året, kommer du att erhålla ett intyg motsvarande kurser för vårdbiträdesprogrammets utbud.

Profilen vård och omsorg är en del av allmän kurs. Det innebär att kan du också studerar och kompletterar dina grundläggande behörigheter. Tillsammans med skolans studievägledare sätter du dina mål och planerar din studietid. Du kan välja att komplettera med ytterligare behörigheter och särskilda behörighet för vidare studier på yrkeshögskola eller universitet. Det finns i dagsläget flera spännande möjligheter för undersköterskor att utveckla specialkompetenser och vidareutbilda sig.

I klassrummet arbetar med varierad, ämnesöverskridande och språkstödjande undervisning. Vårt metodrum är en viktig del av lektionerna. Du får vara med om praktiska övningar, grupp- och individuella redovisningar, hemuppgifter, föreläsningar, studiebesök, temaveckor, genomgångar och egen instudering av texter. Du kommer att delta i APL ( arbetsplatsförlagd undervisning) som syftar till att förbereda dig för yrket. Inom ramen för profilen och allmän kurs arbetar vi också med skaparvecka, studiebesök och särskilda resveckor.

Folkhögskolans egna personal med lång erfarenhet av folkbildning, vård och omsorg och kursuppbyggnad organiserar utbildningen och är huvudlärare. Inriktningen hälsa har funnits som en del av arbetet på skolan under flera år. Du arbetar på kursen med att utveckla din egen hälsa, och lär dig hälsofrämjande metoder i samarbete med skolans deltagare. Klassen har tillgång till skolans kursgrupper i tillval på gymnasienivå. Experter anlitas för utbildning i profilkurserna.

Behörighet till högskolan
Folkhögskolor har egna regler för grundläggande behörighet till högskolan. Man behöver bara läsa in det man saknar av de 10 gymnasiegemensamma ämnena (motsvarar kärnämnena i det gamla systemet). Man måste uppfylla ett krav på studietid. Den som läst minst två år på gymnasiet/vux måste läsa ett år på folkhögskola. Den som läst ett år på gymnasiet/vux eller arbetat ett år måste läsa två år på folkhögskola. Övriga måste läsa tre år på folkhögskola.

Läs mer om behörighetskraven på folkhögskolans hemsida.

Att studera på folkhögskola
På folkhögskolan studerar du tillsammans med andra. Som vuxenstuderande på folkhögskola har du stora möjligheter att påverka och ta ansvar för dina studier. Genom att samarbeta i olika grupper, lär du av och med dina kurskamrater. Deltagare och lärare planerar delar av kursen tillsammans. Ofta studerar vi i teman, då vi läser olika ämnen samtidigt. Ett tema kan handla om till exempel politik, demokrati, mat, miljö eller hälsa. Studiebesök och utflykter är vanligt på våra allmänna kurser.

Om du vill kan du bo på skolan
Vi har ca 90 rum som vi hyr ut till kursdeltagare.

Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla
Skolan ligger fint med härlig utsikt över en havsvik. Vi har bra förbindelser med tåg och buss till Uddevalla (15 min), Stenungsund (20 min) och Göteborg (50 min).

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.ljungskile.org/vard-och-omsorg/

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens.

Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/

Jag tycker om att hjälpa andra människor, till exempel de äldre

Hamid Niazi går Allmän kurs med inriktning mot undersköterska. När han är klar vill han jobba några år på äldreboende och sedan plugga vidare till sjuksköterska.

Läs hela artikeln