Berätta med ljud – poddcast på distans

Profilkurs, Distanskurs Ljungskile folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  25%
 • Längd:
  1 termin
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Vill du lära dig att berätta så att andra lyssnar? Är du sugen på att jobba med språk och ljud? Har du dessutom ett nördigt intresse för konst, hästar eller frimärken? Då är detta kursen du ska söka!

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: inga särskilda, men du bör ha god datorvana

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 19 dec 2023

Träffar:
8 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Se skolans hemsida

Kontakt: Elisabeth Cederblad

E-post:
elisabeth.cederblad@ljungskile.org

Du får lära dig att förbereda och genomföra olika sorters intervjuer – både personliga och faktabaserade med hjälp av journalistiska arbetsmetoder. Du får öva dig i att skapa dramaturgi i din berättelse. Slutprojektet är en podd där du tillämpar de olika byggstenarna i kursen.

Målgrupp

Den här kursen är tänkt för dig som vill producera en egen podcast. Du kanske är aktiv i en förening där det finns en ocean av berättelser som väntar på att bli hörda. Eller har du ett specialintresse som du vill dela med dig av? Du kanske har jobbat som skrivande journalist och vill omvandla ditt berättande till ljud. Eller är du kommunikatör som behöver bli en fena på att skapa poddar med bra dramaturgi?

Du som söker behöver ha god datorvana. Du kommer att jobba självständigt med digital ljudredigering och behöver känna dig trygg med detta. Som stöd använder vi Moderskeppets digtiala instruktionsfilmer.

Kursupplägg

Kursen ges helt på distans med nätträffar, en till två timmar varannan vecka, torsdagar 18.00. Du får successivt lära dig att använda den egna rösten, intervjuer, miljö och effekter för att skapa en levande berättelse med ljud.

Moment under kursen är bland annat:

 • Poddformatet 
 • Teknisk utrustning och ljudredigering
 • Radiospråk 
 • Research och intervjuteknik, spela in egna intervjuer
 • Dramaturgi och gestaltning
 • Planera och genomföra ett eget reportage
 • Planera och genomföra en egen podcast
 • Publicering på digitala plattformar

Du arbetar självständigt med de olika uppgifterna i en till två veckor. För de avslutande uppgifterna avsätts mer tid.

En viktig del av kursen är att lyssna på varandras arbeten, diskutera och ge respons, både skriftligt på den gemensamma plattformen Classroom och muntligt på nätträffarna. Kort sagt – du förväntas vara en aktiv kurskamrat. Efter varje inlämning får du också personlig återkoppling av din handledare.

Lärare
Elisabeth Cederblad arbetar som lärare, huvudsaklingen i radiojournalistik, på Ljungskile folkhögskola. Tidigare har hon arbetat på Sveriges Radio i över 20 år, huvudsaklingen som nyhetsreporter och programledare på P4 Väst. Hon har också erfarenhet som reporter och producent från Studio 1 i P1, P4 Extra och Ring P1.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kunskaper i att producera sin egen poddcast med intervjuer, ljudredigering och göra poddcasten tillgänglig på internet.

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens.

Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/