Berätta med ljud – poddcast på distans

Profilkurs, Distanskurs Ljungskile folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 termin
 • Ansök senast:
  3 december 2023
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Vill du lära dig att berätta så att andra lyssnar? Är du sugen på att jobba med språk och ljud? Har du dessutom ett nördigt intresse för konst, hästar eller frimärken? Då är detta kursen du ska söka!

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: inga särskilda, men du bör ha god datorvana

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 15 jan 2024 - 17 maj 2024

Träffar:
8 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Se skolans hemsida

Kontakt: Elisabeth Cederblad

E-post:
elisabeth.cederblad@ljungskile.org

Du får lära dig att förbereda och genomföra inslag i olika format med hjälp av journalistiska arbetsmetoder och etiska spelregler. Du får öva dig i att  skapa dramaturgi och att gestalta din berättelse med språk och ljud. Slutprojektet är ett poddavsnitt där du tillämpar kursens olika byggstenar.

Målgrupp

Den här kursen är tänkt för dig som vill producera en egen podcast. Du kanske är aktiv i en förening där det finns en ocean av berättelser som väntar på att bli hörda. Eller har du ett specialintresse som du vill dela med dig av? Du kanske har jobbat som skrivande journalist och vill omvandla ditt berättande till ljud. Eller är du kommunikatör som behöver bli en fena på att skapa poddar med bra dramaturgi?

Du som söker behöver ha god datorvana och vara bekväm med att använda olika digitala redskap och plattformar. Du kommer att jobba självständigt med digital ljudredigering och som stöd använder vi Moderskeppets instruktionsfilmer.

Det är viktigt att du har tid och möjlighet att prioritera att delta aktivt i kursen.

Kursupplägg

Kursen ges helt på distans med nätträffar, en till två timmar varannan vecka, torsdagar 18.00. Däremellan erbjuds tid för handledning, individuellt eller i mindre grupp.

Du får successivt lära dig att använda den egna rösten, intervjuer, miljö och effekter för att skapa en levande berättelse med ljud.

Moment under kursen är bland annat:

 • Poddformatet 
 • Teknisk utrustning och ljudredigering
 • Det talade språket 
 • Research och intervjuteknik, spela in egna intervjuer
 • Dramaturgi och gestaltning
 • Planera och genomföra ett eget reportage
 • Planera och genomföra en egen podcast
 • Publicering på digitala plattformar

Du arbetar självständigt med de olika uppgifterna i en till två veckor. För de avslutande uppgifterna avsätts mer tid.

En viktig del av kursen är att lyssna på varandras arbeten, diskutera och ge respons, både skriftligt på den gemensamma plattformen Classroom och muntligt på nätträffarna. Kort sagt – du förväntas vara en aktiv kurskamrat. Efter varje inlämning får du också personlig återkoppling av din handledare.

Lärare
Elisabeth Cederblad arbetar som lärare, huvudsaklingen i radiojournalistik, på Ljungskile folkhögskola. Tidigare har hon arbetat på Sveriges Radio i över 20 år, huvudsaklingen som nyhetsreporter och programledare på P4 Väst. Hon har också erfarenhet som reporter och producent från Studio 1 i P1, P4 Extra och Ring P1.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kunskaper i att producera sin egen poddcast med intervjuer, ljudredigering och göra poddcasten tillgänglig på internet.

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/