Nordiska Visskolan - SÅNG TEXT SCEN

Ansökan stängd

Nordiska Visskolan - SÅNG TEXT SCEN

Nordiska folkhögskolan

Ansökan stängd

En scenisk musikutbildning med texten i fokus - för dig som vill säga något med din musik.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ansökningsperiod 1 januari-15 maj 2021. Antagning efter sista ansökningsdag sker ända fram till kursstart i mån av plats. Bifoga ett personligt brev med din ansökan där du beskriver ditt musicerande och varför du vill gå utbildningen, samt ett arbetsprov

Kostnader: 6 500 SEK (Allmänna kurskostnader, försäkringar, material, speciella arrangemang m.m.)

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Maud Lindström

Telefon:
E-post:
maud.lindstrom@nordiska.fhsk.se


Fler kurser inom: Musik , Visor , Singer-songwriter

Nordiska Visskolan är till för dig som vill utvecklas som artist, sångare och låtskrivare. Det är utbildningen för dig som vill berätta något med din musik. Vi erbjuder en bred och intensiv utbildning i sceniskt framförande av textburen sång. Med hjälp av erfarna pedagoger hittar du ditt personliga sätt att framföra dina eller andras låtar. I en trygg miljö får du dagligen träna på att stå inför en publik, utveckla ditt sceniska uttryck och prova på eller komma vidare med ditt låtskrivande.

Huvudämnet i utbildningen är scenisk tolkning i masterclassså kallad vistolkning. Här arbetar du individuellt med läraren medan övriga deltagare fungerar som delaktig publik. De olika pedagogerna har olika bakgrunder och ingångar men gemensamt är tanken om att en sång även är en berättelse och att varje uppträdande är ett tillfälle att beröra en publik. Rent praktiskt kan det handla om att arbeta med röstteknik, att verkligen få fram ditt budskap, hur du blir dynamisk och intressant att lyssna på och hur texten och sångerna blir angelägna och unika.

Du får regelbundet individuell sång- och gitarrundervisning, och vi jobbar också med samspel i grupp där vi utforskar möjligheterna att arrangera musik på spännande och nya sätt. Under året har vi kontinuerliga konsertuppdrag, både på och utanför skolan. På vårterminen gör vi turnéer i grupp där du får möjlighet att komma ut och spela med dina klasskamrater i Sverige och i Norden.

Då vi lägger stor vikt vid texten och dess budskap jobbar vi löpande med låtskrivande och textanalys. Oavsett om du skrivit mycket eller bara spelat andras låtar få du nya verktyg till att skapa nya sånger. Hand i hand med detta arbetar vi med tonsättning, av eget material, av andras dikter eller i samarbete med skolans övriga skrivande linjer.

Vi hjälps även åt att utvidga vår repertoarkännedom. Såväl gästlärare som klasskamrater ger dig inspiration till att upptäcka nya låtar och konstnärskap. Detta arbete innefattar allt ifrån att göra egna versioner av moderna låtskrivare, hitta guldkorn i vishistorien och att lära dig sånger från övriga Norden och världen.

Våra pedagoger är alla erfarna och drivande inom sina specialområden. Ofta jobbar de både som lärare och aktiva artister. Under året kommer du bland annat att få möta sångpedagoger, regissörer, forskare, poeter, muntliga berättare, musiker och en och annan vislegend. Utöver återkommande gästlärare får vi då och då besök av olika inspiratörer som håller konserter och frågestunder.

Både som en del av undervisningen och som tips från oss och dina klasskamrater erbjuds möjlighet att gå på konserter inne i Göteborg, som ligger 20 minuter från Kungälv. Tack vare Visskolan har staden har länge varit ett nav i Sveriges viscommunity och bjuder på ett flertal scener och sammanhang där du både har möjlighet att lyssna på andra och spela själv.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Du har utvecklat din personliga stil, musikalitet, din röst och fått scenvana och beredskap för att stå inför publik. Ett år på vislinjen öppnar möjlighet för att fortsätta som aktiv scenkonstnär inom vissång eller annan scenisk verksamhet.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://nordiska.fhsk.se/sang-scen/kurser/nordiska-visskolan/