Allmän kurs - Natur och samhälle

Ansök nu

Allmän kurs - Natur och samhälle

Nordiska folkhögskolan

Ansök nu

Behörighetsstudier med naturkunskap i fokus. Här studerar vi allt från Big Bang, livets uppkomst och utveckling till vår biologiska mångfald. Med utgångspunkt i våra studier om Västerhavet och Östersjön.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 termin

Ansök senast: 15 maj 2022

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Kostnader: 2450 sek (Allmänna kurskostnader, försäkringar, material, speciella arrangemang m.m.)

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 15 aug 2022 - 16 dec 2022

Kontakt:
Peter Nordström

Telefon:
E-post:
info@nordiska.fhsk.se


OBS!
Ansök senast
15 maj 2022

En kurs för dig som vill få mer kunskap om universums utveckling och studera hur livet på jorden har utvecklats från encelliga organismer till vår biologiska mångfald. För att förstå ekologiska samband studerar vi livet i Västerhavet. Vi håvar i havet, gör spännande studiebesök och träffar forskare.

Vi studerar även hälsa och livsstil, till exempel i fråga om träning, kost, droger och konsumtion samt påverkan på miljön.  Vi tar upp naturvetenskapliga aspekter på, och reflekterar och diskuterar kring normer rörande människans sexualitet, relationer och sexuell hälsa.

Kunskapen om människans, djurens och växternas arvsanlag ökar hela tiden. Vi tar upp evolutionära aspekter och etiska perspektiv på bioteknikens möjligheter och konsekvenser för den biologiska mångfalden. Vi studerar den nya gentekniken och diskuterar hur den påverkar oss och vårt samhälle.

ARBETSSÄTT
Vi arbetar tematiskt, både enskilt och i grupp. Söker och bearbetar information och kunskap på olika sätt. Tillsammans lägger vi upp terminens innehåll och studiebesök. Materialet presenterar vi t.ex. i form av reportage, bildspel, utställning eller skriftlig rapport.

DET NORDISKA
På denna kurs har vi det nordiska perspektivet med i stora delar av vårt arbete. Utöver det ingår du i skolans nordiska miljö och tar del av de kulturinslag som förekommer under terminen. Studieresa till ett nordiskt grannland ingår.

ÄMNEN SOM INGÅR I KURSEN
Naturkunskap, matematik, svenska, engelska och samhällskunskap.
Tidigare studieerfarenhet och behörigheter avgör studielängden.

ANSÖKAN
Tillsammans med din ansökan vill vi att du bifogar ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Du har ökat dina kunskaper inom natur- och miljöfrågor och haft möjlighet att skaffa behörigheter inom dessa ämnen och andra gymnasiegemensamma ämnen som ingått i kursen. Du utvecklat din självständiga studieförmåga inom projekt- och temaarbeten.