Allmän kurs – Natur och samhälle

Behörighetsgivande kurs Nordiska folkhögskolan
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
    1 termin
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Behörighetsgivande kurs

Behörighetsstudier med naturkunskap i fokus.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 15 aug 2022 - 16 dec 2022

Kostnader: 2450 sek (Allmänna kurskostnader, försäkringar, material, speciella arrangemang m.m.)

Kontakt: Peter Nordström

Telefon: 303-20 62 00

E-post:
peter.nordstom@nordiska.fhsk.se

Här studerar vi allt från Big Bang, livets uppkomst och utveckling till vår biologiska mångfald. Med utgångspunkt i våra studier om Västerhavet och Östersjön. 

En kurs för dig som vill få mer kunskap om universums utveckling och studera hur livet på jorden har utvecklats från encelliga organismer till vår biologiska mångfald. För att förstå ekologiska samband studerar vi livet i Västerhavet. Vi håvar i havet, gör spännande studiebesök och träffar forskare.

Vi studerar även hälsa och livsstil, till exempel i fråga om träning, kost, droger och konsumtion samt påverkan på miljön.  Vi tar upp naturvetenskapliga aspekter på, och reflekterar och diskuterar kring normer rörande människans sexualitet, relationer och sexuell hälsa.

Kunskapen om människans, djurens och växternas arvsanlag ökar hela tiden. Vi tar upp evolutionära aspekter och etiska perspektiv på bioteknikens möjligheter och konsekvenser för den biologiska mångfalden. Vi studerar den nya gentekniken och diskuterar hur den påverkar oss och vårt samhälle.

ARBETSSÄTT
Vi arbetar tematiskt, både enskilt och i grupp. Söker och bearbetar information och kunskap på olika sätt. Tillsammans lägger vi upp terminens innehåll och studiebesök. Materialet presenterar vi t.ex. i form av reportage, bildspel, utställning eller skriftlig rapport.

DET NORDISKA
På denna kurs har vi det nordiska perspektivet med i stora delar av vårt arbete. Utöver det ingår du i skolans nordiska miljö och tar del av de kulturinslag som förekommer under terminen. Studieresa till ett nordiskt grannland ingår.

ÄMNEN SOM INGÅR I KURSEN
Naturkunskap, matematik, svenska, engelska och samhällskunskap.
Tidigare studieerfarenhet och behörigheter avgör studielängden.

ANSÖKAN
Tillsammans med din ansökan vill vi att du bifogar ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Du har ökat dina kunskaper inom natur- och miljöfrågor och haft möjlighet att skaffa behörigheter inom dessa ämnen och andra gymnasiegemensamma ämnen som ingått i kursen. Du utvecklat din självständiga studieförmåga inom projekt- och temaarbeten.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://nordiska.fhsk.se/allmanna-linjer/kurser/natur-och-samhalle/

Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större och livet mer spännande. Vi välkomnar deltagare från hela Norden och världen.

"På Kungälvsskolan måste utsikten vara fri, inte bara över Norden utan över hela världen; där ska det moderna samhället och demokratin stå i blickpunkten, där ska idédebatten vara levande och livsåskådningsfrågor brännande"  Citat från Carin Cederblad som var med och grundade skolan 1947.

Läs mer om skolan

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress: Olof Palmes väg 1, 44231 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
E-post: info@nordiska.fhsk.se
Webbadress: http://www.nordiska.fhsk.se/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln