Nordiska Teaterskolan

Profilkurs Nordiska folkhögskolan
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
    1 år – möjlighet att gå ett andra år finns
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Profilkurs
En intensiv skådespelarutbildning. Undervisningen är baserad på rörelse och fysisk skådespelarträning, men omfattar även Stanislavskijmetodik, textanalys, maskgestaltning och improvisation.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev där du berättar om dig själv, vad du har gjort, dina teatererfarenheter, vad du förväntar dig av kursen och dina framtidsplaner. Antagningsprov genom deltagande i antagningsworkshop som äger rum vid ett antal tillfällen i maj.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 15 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: 6000 sek (Allmänna kurskostnader, försäkringar, material, speciella arrangemang m.m.)

Kontakt: Svante Grogarn

E-post:
svante.grogarn@nordiska.fhsk.se

Teaterskolan på Nordiska Folkhögskolan ger dig en intensiv, grundläggande och varierad kurs i teater med inriktning på skådespeleri. Utbildningens mål är att ge dig en rad olika redskap som kan hjälpa dig att utvecklas till en självständigt skapande scenkonstnär.
Linjen är till för dig som vill vara målmedveten i din strävan att nå individuella resultat samt känna lust och glädje i en arbetsgemenskap. På Nordiska Teaterskolan har du enbart lektioner med inriktning på teater. Du blir undervisad eller regisserad av lärare som har en mångårig erfarenhet och förankring i det professionella teaterlivet. Elever arbetar inte med undervisning, instruktion och regi.
Nordiska Folkhögskolan är öppen för elever från de nordiska länderna, det är en spännande och kreativ miljö att studera i. Skolan ligger 20 min från Göteborg med ett rikt teater och kulturutbud.

På Nordiska Teaterskolan får du bland annat arbeta med följande moment:

Fysisk skådespelarträning
Psykologisk realistisk rollanalys
Improvisation
Individuellt textarbete
Akrobatik
Tal och röst
Scenframställning
Maskteknik
Teori och diskussion
Ljus, ljud, scenteknik

Produktion
Vi avslutar kursen med ett par större scenproduktioner som framförs inför publik. Här deltar du i hela produktionsprocessen från textanalys till färdig föreställning med praktiskt arbete som t.ex. scenografiarbete, kostymtillverkning och ljussättning. Skolan har en välutrustad scen och i anslutning till denna finns också övningsstudio, sminkloger, verkstad och en större arbetslokal. 



Studieresa
Vi har möjlighet att göra en studieresa till något av de nordiska länderna för besök på bland annat teatrar och teaterskolor.

Lärare
Teaterlinjens lärare har mångårig pedagogisk erfarenhet och rika kunskaper inom teaterområdet. Vissa är fast knutna till Teaterlinjen, andra är återkommande gästlärare.

Antagning

Teaterlinjen är öppen för dig som har fyllt 18 år och talar svenska, norska eller danska. Vi eftersträvar en grupp som består av hälften svenskar och hälften övriga nordbor och en jämn fördelning mellan män och kvinnor. Medelåldern i gruppen brukar bli cirka 21-24 år. Du bör ha en viss teatererfarenhet och måste ha en passionerad lust att arbeta med skådespeleri.

Ansökan
För dig som har möjlighet ökar chansen att bli antagen om du deltar på en antagningsworkshop. Du kan läsa mer om detta på linjens hemsida.
Dessutom krävs en fullständig skriftlig ansökan. Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv, vad du har gjort, dina teatererfarenheter, vad du förväntar dig av kursen och dina framtidsplaner. 
Du söker på skolans ansökningsblankett, gärna elektroniskt, senast den 15/5. Du måste också bifoga ett foto samt kopior av betyg, intyg och rekommendationer. Om du vill få en plats på linjen rekommenderar vi dig att göra en noggrann ansökan. 
När vi har registrerat din ansökan får du en bekräftelse på mail.

Läs mer: http://nordiska.fhsk.se/teater/

I mån av plats tar vi emot ansökningar fram till kursstart.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Du har utvecklat dig som självständigt skapande scenkonstnär. Du har fått scenvana och kunskaper om hela produktionsprocessen inom teater. Bra förberedelse för att söka scenskolor i hela Norden.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://nordiska.fhsk.se/teater/kurser/92-2/

Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större och livet mer spännande. Vi välkomnar deltagare från hela Norden och världen.

"På Kungälvsskolan måste utsikten vara fri, inte bara över Norden utan över hela världen; där ska det moderna samhället och demokratin stå i blickpunkten, där ska idédebatten vara levande och livsåskådningsfrågor brännande"  Citat från Carin Cederblad som var med och grundade skolan 1947.

Läs mer om skolan

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress: Olof Palmes väg 1, 44231 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
E-post: info@nordiska.fhsk.se
Webbadress: http://www.nordiska.fhsk.se/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln