Analogt fotografi

Sommar/helg/veckokurs Nordiska folkhögskolan
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

ANALOGT FOTOGRAFI – en del av NORDISKT LJUS

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 10 jul 2023 - 14 jul 2023

Kostnader: Fullpris 550kr/kurs eller 850kr/kurspaket. För studenter/arbetslösa/låginkomsttagare 350kr/kurs eller 550kr/kurspaket. Boende/mat 550/350kr per dygn för normal/rabatterad.

Kontakt: Linda Brelin

E-post:
info@nordisktljus.se

En kurs för dig som vill lära dig mer om det filmbaserade (analoga) fotograferandet, oavsett om det är ett helt nytt intresse eller något du sysslat med en tid. Vi jobbar oss igenom hela processen; hur film fungerar, hur man laddar kameran, grundläggande metoder vid exponering - vad behövs för att göra en bild, faktorer som påverkar exponeringen, framkallning av filmen och kopiering på papper i mörkrum. Denna kurs berör svartvit film och kopiering i 135-formatet (vanlig småbildsfilm). Film, kemi och papper tillhandahålls av skolan. Ta med egen kamera, har du inte tillgång till en finns ett fåtal att låna.

Upplägg:

Dag 1: Kort presentation av kursledare och genomgång av förväntningar och tankar från deltagare. Vi går igenom hur en analog kamera fungerar, hur film fungerar och vad som kan påverka slutresultatet och laddar kameran med svartvit film. Vi avslutar dagen med att börja fotografera. 

Dag 2: Fotografering. Genomgång om olika filmformat (spionkamera till storformat, och vad som utmärker de olika) Olika sorters film och kameror. 

 Dag 3: Förevisning om laddning av framkallningsdosor och framkallning. Vi framkallar den svartvita filmen så att vi får fram negativ. Då mörkrum och filmladdningsrum är litet börjar halva gänget framkalla film idag. 

Dag 4: Genomgång av mörkrummet och dess processer. Resten av deltagarna framkallar film. Mörkrumstid för de som framkallade film igår. 

Dag 5: Mörkrumsarbete och avslutande genomgång av resultaten. Förevisning om några olika alternativa kopieringsmetoder som kan väcka nyfikenhet. Frågor och diskussioner.

Förkunskaper: Inga förkunskaper behövs

Vad behöver du ha med dig? Analog småbildskamera

Datum10 - 14 juli (5 dagar)

Språk: Svenska, Engelska

 

Kursledare: Daniel Björneke Wirgård (SE)

Daniel är utbildad i fotografi vid YH och Akademin Valand. Med kameran som ursäkt, förklädnad och tolk undersöker han situationer, människor och miljöer som fångar hans intresse. Han har alltid haft en förkärlek för filmbaserat fotografi och är insatt i ett flertal tekniker och processer. 

www.wirgard.com 

Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större. Här kan du fördjupa dig inom konst och kultur eller komplettera dina behörigheter på allmän kurs.

Vi erbjuder ett starkt kursutbud med helårskurser i FILM | FOTO | MUSIK BILD | TEATER, helårs- och terminskurser inom ALLMÄN KURS samt sommarkurserna NORDISKT LJUS.

Du kan bo på vårt mysiga internat eller pendla. Välkommen till oss i Kungälv, 20 min från Göteborg!

Läs mer om skolan

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress: Olof Palmes väg 1, 44231 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
E-post: info@nordiska.fhsk.se
Webbadress: http://www.nordiska.fhsk.se/