Individuella skrivuppgifter
Läsåret består av ett antal individuella skrivuppgifter. Vissa av dem utgår från skönlitteraturens stilistiska grepp medan andra är knutna till författare och gästlärare. Du får tillfälle att prova på många texttyper och genrer. Utifrån begrepp som gestaltning, scenbygge, dramaturgi, karaktär och persongalleri, berättarperspektiv, dialog, bunden- och obunden poesi, dramatisk text m.m. utvecklar du såväl ditt hantverkskunnande som ditt konstnärliga uttryck.
Gästlärare
Kursen gästas av flera inspirerande skrivpedagoger och författare. Du möter dem i samtal, övningar och de läser och ger respons på din text. Det kan handla om specifika genrer, fantastik, skräck, bilderbok, estradpoesi, barn- och ungdomsberättelser, det kan också röra vissa ämnen t.ex. skriv roligt, arbetarlitteratur på 2020-talet, biografiskt berättande eller konst som motstånd.
Respons
En viktig del av kursen är att bli läst och att läsa andras texter. Vi jobbar i responsgrupper där du som deltagare får utbyta tankar om dina och de andras texter. Utöver detta får du regelbunden individuell respons av lärare och gästlärare.
Samarbeten
Nordiska folkhögskolan ger konstnärliga kurser inom många olika fält: Bild, Fotografi, Visa, Teater, Film. Samarbeten med övriga utbildningar eller andra aktörer (litteraturfestivaler, konsthallar m.m) förekommer på utbildningen. Vi jobbar även mot branschen genom samtal med författare, förläggare, frivilligt besök på bokmässan i Göteborg och en föreläsning om hur vägen till utgivning kan se ut.
Kursupplägg
Du tar del av föreläsningar och övningar genom vår digitala plattform där du också utbyter texter med dina kurskamrater. Uppgifterna läggs ut kontinuerligt och du har alltid minst två veckor på dig att utföra ett kursmoment; inga delar behöver genomföras på fastlagda tider, bortsett från träffarna på skolan.
Individuellt projekt
Kursen avslutas med ett större individuellt projekt där du själv väljer fokus. Det kan röra alla skönlitteraturens genre. Under det individuella projektet tilldelas du en handledare som följer dig och finns som stöd i processen.
Platsförlagda träffar
Kursen har fyra platsförlagda träffar (två på vårterminen och två på höstterminen). Under träffarna introduceras centrala moment och deltagarna lär känna varandra vilket är grunden för samarbetet på distans, så det är viktigt att du kan delta vid dessa.
Nordiska deltagare
Kursen riktar sig till deltagare från hela Norden. Det huvudsakliga undervisningsspråket är svenska men det är även möjligt att delta på norska eller danska.