Nordiska Visskolan

Profilkurs Nordiska folkhögskolan
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

En scenisk musikutbildning med texten i fokus  för dig som vill säga något med din musik.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ansökningsperiod 15 jan-15 april 2023. Antagning efter sista ansökningsdag sker i mån av plats. Bifoga ett personligt brev med din ansökan där du beskriver ditt musicerande och varför du vill gå utbildningen, samt ett arbetsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: 7000 SEK (Allmänna kurskostnader, försäkringar, material, speciella arrangemang m.m.)

Kontakt: Maud Lindström

E-post:
maud.lindstrom@nordiska.fhsk.se

Vill du säga något med din musik?

På Visskolan arbetar vi med musik där texten och det du vill uttrycka står i fokus. I en inspirerande och trygg miljö får du möjlighet att utforska ditt eget uttryck.

 • Hur vill du låta?
 • Vad vill du berätta?
 • Hur levandegör du ditt framträdande för en publik, så att det engagerar och berör?  

Under året har vi kontinuerliga konsertuppdrag, både på och utanför skolan. På vårterminen gör vi turnéer i grupp där du får möjlighet att komma ut och spela med dina klasskamrater i Sverige och i Norden.

Vad är en visa?

En visa är helt enkelt en sång med en bra text som vill kommunicera med en publik, där texten är utgångspunkt för musiken och det personliga uttrycket viktigare än en perfekt sångröst. Historiskt har visan ofta varit en samhällspåverkande kraft som på olika sätt beskrivit sin samtid, och inte sällan stått i opposition till makten.

Med det ena benet i den nordiska vistraditionen och det andra i dagens och världens berättelser, uttryck och musikaliska influenser vill Visskolan ge dig nya intryck och möjlighet att utveckla din kreativitet, ditt musicerande och ditt sceniska artisteri.

Kursinnehåll

Huvudämnet i utbildningen är scenisk tolkning i masterclass, så kallad vistolkning. Här arbetar du individuellt med läraren medan övriga deltagare fungerar som delaktig publik. De olika pedagogerna har olika bakgrunder och ingångar, men gemensamt är tanken om att en sång även är en berättelse och att varje uppträdande är ett tillfälle att beröra en publik. Rent praktiskt kan det handla om att arbeta med röstteknik, att verkligen få fram ditt budskap, hur du blir dynamisk och intressant att lyssna på och hur texten och sångerna blir angelägna och unika.

Då vi lägger stor vikt vid texten och dess budskap jobbar vi löpande med låtskrivande och textanalys. Oavsett om du skrivit mycket eller bara spelat andras låtar få du nya verktyg till att skapa nya sånger. Hand i hand med detta arbetar vi med tonsättning, av eget material, av andras dikter eller i samarbete med skolans övriga skrivande linjer.

Vi hjälps även åt att utvidga vår repertoarkännedom. Såväl gästlärare som klasskamrater ger dig inspiration till att upptäcka nya låtar och konstnärskap. Detta arbete innefattar allt ifrån att göra egna versioner av moderna låtskrivare, hitta guldkorn i vishistorien och att lära dig sånger från övriga Norden och världen.

Våra pedagoger är alla erfarna och drivande inom sina specialområden. Ofta jobbar de både som lärare och aktiva artister. Under året kommer du bland annat att få möta sångpedagoger, regissörer, forskare, poeter, muntliga berättare, musiker och en och annan vislegend. Utöver återkommande gästlärare får vi då och då besök av olika inspiratörer som håller konserter och frågestunder.

Närmiljö rik på möjligheter

Både som en del av undervisningen och som tips från lärare och dina klasskamrater erbjuds möjlighet att gå på konserter inne i Göteborg, som ligger 20 minuter från Kungälv. Tack vare Visskolan har staden har länge varit ett nav i Sveriges viscommunity och bjuder på ett flertal scener och sammanhang där du både har möjlighet att lyssna på andra och spela själv.

 

Ordinäre ansökningsfrist 15 april 2023.
I mån av plats tar vi emot ansökningar fram till kursstart.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

När du har genomfört utbildningen har du utvecklat din personliga stil, musikalitet, din röst och fått scenvana och beredskap för att stå inför publik. Ett år på Visskolan öppnar möjlighet för att fortsätta som aktiv scenkonstnär inom vissång eller annan scenisk verksamhet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/kurser/nordiska-visskolan/

Fler kurser inom: Musik Visor Singer-songwriter

Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större. Här kan du fördjupa dig inom konst och kultur eller komplettera dina behörigheter på allmän kurs.

Vi erbjuder ett starkt kursutbud med helårskurser i FILM | FOTO | MUSIK BILD | TEATER, helårs- och terminskurser inom ALLMÄN KURS samt sommarkurserna NORDISKT LJUS.

Du kan bo på vårt mysiga internat eller pendla. Välkommen till oss i Kungälv, 20 min från Göteborg!

Läs mer om skolan

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress: Olof Palmes väg 1, 44231 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
E-post: info@nordiska.fhsk.se
Webbadress: http://www.nordiska.fhsk.se/

Jag har blivit tryggare och vågar ta mer plats

Lovisa Persson har läst två kurser inom sång och musik på Högalids folkhögskola. Förutom att lära sig att spela flera instrument och förstå musikens byggstenar, menar hon att hon har blivit modigare och mer autentisk.

Läs hela artikeln