Radiojournalistutbildning

Profilkurs, Yrkesutbildning Vara folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Bli radiojournalist? Vill du jobba med nyheter eller som programledare i radio? Vill du göra en podcast? Då ska du gå Radiojournalistutbildningen, en praktiskt inriktad utbildning med fokus på radio

 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du måste du ha fyllt 18 år och ha fullgjort gymnasium eller motsvarande.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2022 - 9 jun 2023

Kostnader: På Radiolinjen betalar du en läsårsavgift för teknisk utrustning, studiematerial, studieresor mm.

Kontakt: Tommy Karlsson Ravström

Telefon: 0763-921478

E-post:
tommy.karlsson.ravstrom@vgregion.se

 Vi tror att du bäst lär dig hantverket genom att göra jobbet. Därför gör vi ett stort antal radiosändningar i utbildningen. Efter några veckors inledande teori sänder vi live i närradion varje vecka under hösten. När du går på praktik har du nästan 100 timmars direktsänd radio med dig i bagaget.

Målet med utbildningen är att ge dig en stadig grund att stå på som yrkesverksam journalist. Du har också hunnit bygga upp ett eget kontaktnät inom media, bland annat i samband med den åtta veckor långa praktiken under vårterminen.

Kurslängd: 1 år. Studietid: höstterminen torsdag 18 augusti - fredag 21 december och vårterminen måndag 2 januari – fredag 2 juni. Studietakt 100%.

Kursinnehåll:

Redaktionellt arbete, radiosändningar, intervjuteknik, nyheter, reportage, ljudredigering, podcasts, liverapportering, omvärldsbevakning, rättskunskap med mera. I utbildningen ingår åtta veckors praktik.

 Vid det här laget har vi utbildat radiojournalister i mer än 30 års tid. Många av de som studerat hos oss arbetar som nyhetsreportrar, programledare, producenter eller nyhetssändare på Sveriges Radio, eller på kommersiella kanaler.

Lärarna på Radiojournalistutbildningen har alla en bakgrund som journalister på Sveriges Radio och vi har dessutom ett nära samarbete med P4-stationer i regionen. Vi anlitar ett flertal journalister från Sveriges Radio som föreläsare på utbildningen

Arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden för den som vill arbeta med radiojournalistik är bättre än på många år. Vi blir regelbundet kontaktade av radiostationer som har svårt att rekrytera vikarier, och de flesta som gått utbildningen börjar sin karriär med ett sommarvikariat där de gjort praktik. De flesta arbetsgivare kräver att du har körkort.

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år och ha grundläggande behörighet för högskolestudier.

Ansök före 15 april, digitalt via vår hemsida vara.fhsk.se eller via ansökningsblankett som du laddar ner själv. Vi kallar behöriga sökande till en antagningsintervju.

Röster om utbildningen:

”De två åren på Vara Folkhögskolas Radiolinje är två av de mest vältillbringade i mitt liv. På utbildningen fick jag framförallt kunskap. Praktisk kunskap i att sända radio, vilket fallit väl ut bland diverse chefer jag mött längs vägen. Jag fick teoretisk samhällskunskap och allmänbildning.  Bara du själv sätter gränserna för hur mycket vill utvecklas och vad du vill utmana dig i. Lärarna är lyhörda, varma och skickliga på att hitta just dina styrkor, som man får goda möjligheter till att utveckla och framförallt göda lite självförtroende, åtminstone i mitt fall.

Ida Berg, gick ut Radiolinjen 2018.

 

OBS. Sista datum för ansökan, 15 april.

Välkommen på besök!
Du är alltid välkommen på ett besök hos oss på radiolinjen! Hör av dig till oss så kan vi bestämma en tid för besök.

För mer information
www.vara.fhsk.se,
vara.folkhogskola@vgregion.se
tel 0512-57970

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.vara.fhsk.se/kurser-vara/radiolinjen/

Vara folkhögskola

Vara folkhögskola arbetar med profilområdena funktionsnedsättning, hälsa, politik/demokrati och internationalisering. På Vara folkhögskola kan du bli radiojournalist, fritidsledare eller skaffa dig gymnasiekompetens. Från och med våren 2020 bedriver skolan SFI.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vara folkhögskola
Box 163
534 23 Vara

Besöksadress: Torggatan 41

Telefon: 0512-579 70
E-post: vara.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.vara.fhsk.se/

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln